Дани будућности

Дани будућности

„Дани будућности: Роботика“ представили 25 робота, 50 предавања, 45 филмова, три трибине, као и на десетине домаћих и страних роботичара

Манифестацију „Дани будућности: Роботика“, коју су организовали Центар за промоцију науке у сарадњи са Електротехничким факултетом Универзитета у Београду, 24. септембра на свечаној приредби у Задужбини „Илије М. Коларца“ отворили су директорка ЦПН-а мр Александра Дрецун и декан ЕТФ-а проф. др Миодраг Поповић.

Потом се званицама у препуном Коларцу обратио и министар просвете и науке Републике Србије проф. др Жарко Обрадовић, а интересантна предавања о актуелним дометима роботике, као и роботици у Србији одржали су међународни покровитељ ове манифестације професор Ролф Фајфер и један од наших водећих роботичара професор Вељко Поткоњак.

Након ових обраћања на сцени Задужбине „Илије М. Коларца“ појавила се главна атракција манифестације – робот ASIMO. У спектакуларној представи ASIMO робот је приказао тренутна достигнућа роботике, али је указао и на будућност која долази.

Свечана сала Коларца и током наредних наступа ASIMO робота била је препуна, а одушевљена публика – углавном деца – сваки пут скандирала је дуго име овог популарног хуманоида.

 

АSIMO је такође последњих дана био на насловним страницама бројних дневних новина, гостовао је ексклузивно на Радио-телевизији Србије у емисији „ОКО Магазин“, а о њему се говорило и у бројним другим емисијама на националним и локалним телевизијама.

До краја манифестације објављено је више од 250 чланака, радио и телевизијских прилога о „Данима будућности“, роботичари су били гости најгледанијих емисија у домаћем етру, а о роботима су се писале репортаже, прилози, па чак и колумне.

Уз ASIMO робота, који своје представе изводи у Задужбини „Илије М. Коларца“, током 25. и 26. септембра, на манифестацији „Дани будућности“, све до 15. октобра, посетиоци су у Галерији Робне куће „Београд“, у Кнез Михаиловој 5, видели бројне роботе из разних крајева света, али и богат пратећи програм.

Тако је манифестација „Дани будућности: Роботика“ представила 25 робота, 50 предавања, 45 филмова, три трибине, као и на десетине домаћих и страних роботичара.

Фестивал „Дани будућности: Роботика“ организован је уз подршку угледне међународне организације – Института инжењера електротехнике и електронике (IЕЕЕ), као и Академиjе инжењерских наука Србиjе (АИНС).

Поред Електротехничког факултета Универзитета у Београду и Центра за промоцију науке, манифестацији се придружио низ научних институција, друштава, образовних установа из Републике Србије, али и велики број најугледнијих светских универзитета. Овај фестивал подржале су многе домаће и стране компаније, као и више десетина медијских партнера.

Зашто Дани будућности?

Зашто Центар за промоцију науке организује фестивале попут овог? Резултати истраживања које је током 2012. године Центар спровео у сарадњи са Филозофским факултетом и агенцијом МАСМИ, на репрезентативном узорку од 1000 испитаника, показују да се грађани Србије у великом проценту плаше научног напретка и да га не познају довољно. Међутим, чак 90 одсто грађана Србије верује како један од државних приоритета мора бити ширење научне писмености.

Узимајући то у обзир, „Дани будућности: Роботика“ су организовани у серији акција које Центар за промоцију науке спроводи са идејом изградње друштва заснованог на знању. Повод за покретање манифестације посвећене будућности је ширење научне писмености међу грађанима Србије, као и очигледна потреба да се друштво које је традиционално посвећено прошлости заинтересује и покрене ка технолошком напретку.

У писмености лежи и први корак ка будућности. Путовање кроз свет робота, кроз њихове успоне и падове, непрекидно је обележено идејом будућности. То је дугачак пут кроз суочавање са изазовима које доносе наука и развој технологије, али и са надама хиљада истраживача и разноврсним стремљењима која једина воде ка будућности.

Истражите више на www.danibuducnosti.rs.

 

Остале активности