Dani budućnosti

Dani budućnosti

„Dani budućnosti: Robotika“ predstavili 25 robota, 50 predavanja, 45 filmova, tri tribine, kao i na desetine domaćih i stranih robotičara

Manifestaciju „Dani budućnosti: Robotika“, koju su organizovali Centar za promociju nauke u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, 24. septembra na svečanoj priredbi u Zadužbini „Ilije M. Kolarca“ otvorili su direktorka CPN-a mr Aleksandra Drecun i dekan ETF-a prof. dr Miodrag Popović.

Potom se zvanicama u prepunom Kolarcu obratio i ministar prosvete i nauke Republike Srbije prof. dr Žarko Obradović, a interesantna predavanja o aktuelnim dometima robotike, kao i robotici u Srbiji održali su međunarodni pokrovitelj ove manifestacije profesor Rolf Fajfer i jedan od naših vodećih robotičara profesor Veljko Potkonjak.

Nakon ovih obraćanja na sceni Zadužbine „Ilije M. Kolarca“ pojavila se glavna atrakcija manifestacije – robot ASIMO. U spektakularnoj predstavi ASIMO robot je prikazao trenutna dostignuća robotike, ali je ukazao i na budućnost koja dolazi.

Svečana sala Kolarca i tokom narednih nastupa ASIMO robota bila je prepuna, a oduševljena publika – uglavnom deca – svaki put skandirala je dugo ime ovog popularnog humanoida.

 

ASIMO je takođe poslednjih dana bio na naslovnim stranicama brojnih dnevnih novina, gostovao je ekskluzivno na Radio-televiziji Srbije u emisiji „OKO Magazin“, a o njemu se govorilo i u brojnim drugim emisijama na nacionalnim i lokalnim televizijama.

Do kraja manifestacije objavljeno je više od 250 članaka, radio i televizijskih priloga o „Danima budućnosti“, robotičari su bili gosti najgledanijih emisija u domaćem etru, a o robotima su se pisale reportaže, prilozi, pa čak i kolumne.

Uz ASIMO robota, koji svoje predstave izvodi u Zadužbini „Ilije M. Kolarca“, tokom 25. i 26. septembra, na manifestaciji „Dani budućnosti“, sve do 15. oktobra, posetioci su u Galeriji Robne kuće „Beograd“, u Knez Mihailovoj 5, videli brojne robote iz raznih krajeva sveta, ali i bogat prateći program.

Tako je manifestacija „Dani budućnosti: Robotika“ predstavila 25 robota, 50 predavanja, 45 filmova, tri tribine, kao i na desetine domaćih i stranih robotičara.

Festival „Dani budućnosti: Robotika“ organizovan je uz podršku ugledne međunarodne organizacije – Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), kao i Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS).

Pored Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centra za promociju nauke, manifestaciji se pridružio niz naučnih institucija, društava, obrazovnih ustanova iz Republike Srbije, ali i veliki broj najuglednijih svetskih univerziteta. Ovaj festival podržale su mnoge domaće i strane kompanije, kao i više desetina medijskih partnera.

Zašto Dani budućnosti?

Zašto Centar za promociju nauke organizuje festivale poput ovog? Rezultati istraživanja koje je tokom 2012. godine Centar sproveo u saradnji sa Filozofskim fakultetom i agencijom MASMI, na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika, pokazuju da se građani Srbije u velikom procentu plaše naučnog napretka i da ga ne poznaju dovoljno. Međutim, čak 90 odsto građana Srbije veruje kako jedan od državnih prioriteta mora biti širenje naučne pismenosti.

Uzimajući to u obzir, „Dani budućnosti: Robotika“ su organizovani u seriji akcija koje Centar za promociju nauke sprovodi sa idejom izgradnje društva zasnovanog na znanju. Povod za pokretanje manifestacije posvećene budućnosti je širenje naučne pismenosti među građanima Srbije, kao i očigledna potreba da se društvo koje je tradicionalno posvećeno prošlosti zainteresuje i pokrene ka tehnološkom napretku.

U pismenosti leži i prvi korak ka budućnosti. Putovanje kroz svet robota, kroz njihove uspone i padove, neprekidno je obeleženo idejom budućnosti. To je dugačak put kroz suočavanje sa izazovima koje donose nauka i razvoj tehnologije, ali i sa nadama hiljada istraživača i raznovrsnim stremljenjima koja jedina vode ka budućnosti.

Istražite više na www.danibuducnosti.rs.

 

Ostale aktivnosti