ЦЕРН у Србији

ЦЕРН у Србији

У организацији Центра за промоцију науке и Комисије за сарадњу са ЦЕРН-ом у Београду је отворена интерактивна изложба „ЦЕРН у Србији“   Након успеха манифестације „Дани будућности: Роботика“, коју је за три недеље посетило више од 150.000 људи и о којој су данима извештавали сви штампани и електронски медији у Србији, Центар за промоцију науке и Комисија за сарадњу са ЦЕРН-ом у центру Београда организовали су манифестацију „ЦЕРН у Србији“, посвећену истраживањима Европске лабораторије за нуклеарна истраживања, иначе познате по акрониму ЦЕРН (CERN, Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire). Под покровитељством самог ЦЕРН-а, као и Министарства за просвету, науку и технолошки развој, ова интерактивна изложба представља најновија достигнућа у највећој истраживачкој институцији на свету, затим инструменте, детекторе и технологију Великог сударача хадрона (LHC), акцелератора на коме је доказано постојање Хигсовог бозона, као и друга кључна питања савремене физике. Изложба је отворена у Галерији Робне куће „Београд“, у Кнез Михаиловој улици 5, где је Центар за промоцију науке током 2012. већ организовао изузетно запажену Велику математичку изложбу и поменуту Велику изложбу робота. Изложени експонати истовремено представљају како истраживања у ЦЕРН-у тако и вишегодишње учешће више од 30 српских научника у раду ове организације. Изложбу су 19. октобра свечано отворили генерални директор ЦЕРН-а Ролф Дитер Хојер и министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Жарко Обрадовић. Посетиоци изложбу могу да погледају до 7. новембра и она ће бити отворена у Галерији свих дана у недељи, осим понедељком. Радно време Галерије је од 11 до 21 час, а улаз је слободан за све грађане.

 

У оквиру изложбе је организован и богат пратећи програм. У сарадњи са Институтом за  физику у Београду, у простору за предавања у галерији организована је серија популарних предавања о физици честица, као и три трибине које ће одговорити на питања о границама савремене науке, о томе како ЦЕРН буди машту милона људи и чему у практичном смислу служи ова институција.

Поред тога, у сарадњи са Физичким факултетом Универзитета у Београду, за грађане су организоване и популарне демонстрације огледа из физике које изводе студенти и докторанти Физичког факултета, као и научни демонстратори Центра за промоцију науке.

 

Повод за изложбу „ЦЕРН у Србији“ представљају нова открића у физици елементарних честица која су последњих година побудила огромно интересовање како светске, тако и домаће јавности. О томе сведочи и изузетан успех трибине о Хигсовом бозону коју је Центар за промоцију науке организовао 10. јула ове године.

Додатни мотив за долазак ове изложбе у Београд је и чланство наше земље у ЦЕРН-у. Наиме, 10. јануара 2012. представници Србије су потписали  Уговор према коме Србија постаје придружени члан са статусом који води на пуноправном чланству у ЦЕРН-у. Изложбом „ЦЕРН у Србији“, грађани могу да се упознају не само са актуелним питањима савремене физике, већ и да сазнају шта чланство у ЦЕРН-у значи за Србију.

Истражите више о програму манифестације на страници http://www.cpn.rs/cern

 

 

Tags

Остале активности