CPN na Festivalu nauke

CPN na Festivalu nauke

Završen je Festival nauke 2012, na kome je CPN predstavio deset otvorenih naučnih pitanja o kojima građani mogu da glasaju

Ovogodišnji Festival nauke otvoren je u četvrtak, 29. novembra, u 10 časova, i trajao je četiri dana, sve do nedelje u 20 sati. U okviru festivala, Centar za promociju nauke ove godine predstavio se interaktivnom izložbom „Deset otvorenih pitanja nauke“.

Nakon serije izuzetno posećenih naučnopopularnih manifestacija kojima su tokom protekle godine građanima Republike Srbije prikazana dostignuća u oblastima kao što su fundamentalna fizika, robotika, matematika, ekologija, hemija i neuronauke, Centar za promociju nauke predstavio je postavku na šestom beogradskom Festivalu nauke pod nazivom „Deset otvorenih pitanja nauke“.

Na temelju istraživanja koje je Centar za promociju nauke, u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, sproveo u martu 2012. o percepciji nauke među građanima, pokazuje se da se građani plaše nauke i da je prevashodno vezuju za školske predmete i unapred definisan skup znanja. Sa misijom da razvija naučnu pismenost i u želji da nauku predstavi onakvom kakva jeste – kao živ, neprekidni proces istraživanja, Centar predstavlja izložbu koja prikazuje one zadatke i izazove koji bi u budućnosti mogli značajno da utiču na svakodnevicu.

Pokrovitelj postavke je čuveni engleski fizičar, hemičar i popularizator nauke Filip Bol, urednik časopisa Nature, a selekcija predstavljenih nerešenih naučnih problema je inspirisana njegovim člnakom Ten unsolved misteries, objavljenim u časopisu Scientific American u novembru 2011.

Vođen idejom da građani Srbije imaju pravo na znanje, pod parolom „Glasaj za nauku“, posetioci Festivala nauke su na ovoj postavci imali priliku da izaberu jednu naučnu oblast na koju će tokom 2013. godine Centar za promociju nauke posebno obratiti pažnju u okviru svojih programa. Glasanje za naučnu temu će se nastaviti na adresi glasamzanauku.cpn.rs, a izložba o deset otvorenih pitanja će od 15. decembra biti postavljena u Galeriji Nauke i tehnike SANU.

 

FESTIVAL NAUKE 2012.
Festival nauke trajao je od 29. novembra do 2. decembra na četiri lokacije u Beogradu: bivša Robna kuća „Kluz“, Studentski kulturni centar, Galerija Narodne banke Srbije i Teatar „Bojan Stupica“. Specijalna gošća ovogodišnjeg Festivala bila je astronautkinja Marša Ivins, veteranka pet misija NASA, koja je provela 1300 sati u svemiru. Na Festivalu je takođe bilo više od 40 gostiju iz inostranstva i 450 mladih naučnika iz 36 domaćih naučnoobrazovnih institucija.
Istražite više na sajtu Festivala nauke.

Osim što na Festivalu nauke učestvuje kao izlagač, Centar za promociju nauke je i finansijski prokovitelj festivala. Naime, Festival nauke je jedan od 88 projekata promocije koje je Centar kroz Javni poziv finansijski podržao u 2012. U okviru ovog poziva Centar je upravo najveća sredstva u iznosu od dva miliona dinara izdvojio za Festival nauke.

Istražite više na Elementarijumu.

Ostale aktivnosti