Мисаони експерименти

Мисаони експерименти

У суботу, 22. септембра, у Научном клубу ЦПН реализован је први у низу семинара за стручно усавршавање наставника под називом „Примена мисаоних експеримената у настави“[:]

_MMM9813

Центар за промоцију науке је ове године по први пут акредитовао један програм за стручно усавршавање наставника, који је у складу са мисијом и основном делатношћу Центра – а то је научна комуникација у најширем спектру, од јавности до академске заједнице – посвећен комуникацији научних садржаја, али, овога пута, у контексту образовања, односно наставе.

_MMM9796

Семинар је у каталогу ЗУОВ-а заведен под каталошким бројем 554 и акредитован је за школску 2018/2019, 2019/2020 и 2020/2021. годину. Приоритетна област стручног усавршавања на коју се програм односи јесте унапређивање компетенција наставника у области планирања и реализације наставе оријентисане на исходе (подизање нивоа методичких знања релевантних за циљеве и исходе предмета/области).

_MMM9764

Аутори и реализатори овог програма за стручно усавршавање, др Машан Богдановски и Иван Умељић, упознали су присутне наставнике са применом мисаоних експеримената у настави разних предмета, као и са начинима на које они могу да се искористе као ефикасно средство код различитих метода предавања и усвајања градива, нарочито приликом учвршћивања и ретенције знања. Кроз излагање инспиративних мисаоних експеримената као што су „Кинеска соба“, „Вео незнања“, „Замена мозгова“, „Мери, бриљантни научник за науку о бојама“, „Тезејев брод“ и многих других, предавачи су представили њихов потенцијал за иновирање у разним сферама наставе, образовања и васпитања.

Семинару су присуствовала 22 наставника из 11 основних и средњих школа из Београда, Панчева, Руме и Степојевца.

_MMM9819

Наредни ЦПН-ов семинар за стручно усавршавање наставника „Примена мисаоних експеримената у настави“ одржаће се 6. октобра у Чачку у организацији Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању.

Више детаља о семинару можете пронаћи на посебној интернет страници.

_MMM9772

_MMM9776

_MMM9787

Остале активности