ЦПН у Ноћи истраживача

ЦПН у Ноћи истраживача

Центар за промоцију је у петак, 28. септембра, у Научном клубу Београд организује бесплатну радионицу у оквиру ноћи истраживача са темом старих улица Београда[:]

IMG_2945

У Научном клубу Центра за промоцију науке током Ноћи истраживача посетиоци су имали прилике да се прошетају улицама старог Београда. Током ноћи 28. септембра, између 17 и 22 часа учесници радионица Београд под УВ светлом су посебном методом цијанотипије под ултраљубичастим светлима развијали фотографије старих београдских улица и потом их проналазили у модерном градском концепту. Учеснике је кроз процес водила Милица Николић, ауторка радионице.

IMG_3050

Кроз ноћ научни клуб је посетило преко пет стотина учесника који су се упустили у получасовни процес развијања фотографије, од припреме хемикалија па до испирања и сушења готових фотографија. Редови учесника стајали су испред врата Научног клуба пре самог отварања, а због природе процеса у току радионице могло је паралелно да ради свега њих петнест. Деца и старији, обучени у лабораторијске капуте и заштитне рукавице, вредно су пратили упутства са осмесима на лицима, а са радионице су могли да понесу фотографије које су лично израдили.

IMG_3109

Европска Ноћ истраживача, тринаеста по реду, ове године одржана је у петак, 28. септембра, од 17 часова до поноћи, у двадесет седам земаља укључујући и Србију, а део научне забаве почео је већ у понедељак, 24. септембра. У Бечеју, Кикинди, Шапцу, Смедереву, Рановцу, Крагујевцу, Крушевцу, Књажевцу, Ужицу, Чачку, Нишу, Лесковцу и Новом Пазару европска ноћ истраживача трајала је читаве недеље.

IMG_3332

IMG_3092

Остале активности