Нови образовни пројекти

Нови образовни пројекти

У четвртак, 27. септембра, у Првој крагујевачкој гимназији представљени су европски пројекти који промовишу нове концепте у образовању.[:]

DSC_0558

У оквиру иницијативе Научно образовање за одговорно друштво, a као део овогодишње Европске ноћи истраживача, у Првој крагујевачкој гимназији представљена су 3 међународна пројекта, Scientix, CREATIONS и STEM School Label, на којима је Центар партнер. Ови европски пројекти се баве иновативним приступима настави СТЕМ (енгл: Science, Technology, Engineering, Math – наука, технологија, инжењерство и математика) предмета.

Scientix, за који ЦПН представља националну контакт тачку за период 2017–2019,  заправо чини највећу онлајн мрежу наставника СТЕМ дисциплина. Додатно, овај пројекат нуди велику онлајн базу бесплатних наставних материјала, доступних свима на коришћење на енглеском и српском језику. Поред представника ЦПН-а, на радионици је учествовала и Горица Његовановић, Scientix амбасадор, која је присутнима објаснила на који начин могу да користе Scientix ресурсе у учионици. Такође, Горица је са колегама разговарала о могућностима за пројектно финансирање на нивоу школе кроз Еразмус + програм.

Након тога, учесницима радионице је представљен и STEM School Label пројекат који има за циљ акредитовање школа на европском нивоу, чији курикулум, између осталог, има фокус на СТЕМ областима.

Такође, поменут је и CREATIONS пројекат, који уноси елементе уметничког стварања у наставу из природно-математичких предмета, и тако подстиче интердисциплинарни приступ настави.

Остале активности