Novi obrazovni projekti

Novi obrazovni projekti

U četvrtak, 27. septembra, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji predstavljeni su evropski projekti koji promovišu nove koncepte u obrazovanju.[:]

DSC_0558

U okviru inicijative Naučno obrazovanje za odgovorno društvo, a kao deo ovogodišnje Evropske noći istraživača, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji predstavljena su 3 međunarodna projekta, Scientix, CREATIONS i STEM School Label, na kojima je Centar partner. Ovi evropski projekti se bave inovativnim pristupima nastavi STEM (engl: Science, Technology, Engineering, Math – nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) predmeta.

Scientix, za koji CPN predstavlja nacionalnu kontakt tačku za period 2017–2019,  zapravo čini najveću onlajn mrežu nastavnika STEM disciplina. Dodatno, ovaj projekat nudi veliku onlajn bazu besplatnih nastavnih materijala, dostupnih svima na korišćenje na engleskom i srpskom jeziku. Pored predstavnika CPN-a, na radionici je učestvovala i Gorica Njegovanović, Scientix ambasador, koja je prisutnima objasnila na koji način mogu da koriste Scientix resurse u učionici. Takođe, Gorica je sa kolegama razgovarala o mogućnostima za projektno finansiranje na nivou škole kroz Erazmus + program.

Nakon toga, učesnicima radionice je predstavljen i STEM School Label projekat koji ima za cilj akreditovanje škola na evropskom nivou, čiji kurikulum, između ostalog, ima fokus na STEM oblastima.

Takođe, pomenut je i CREATIONS projekat, koji unosi elemente umetničkog stvaranja u nastavu iz prirodno-matematičkih predmeta, i tako podstiče interdisciplinarni pristup nastavi.

Ostale aktivnosti