Путујући ЦПН планетаријум

Путујући ЦПН планетаријум

Путујући планетаријум Центра за промоцију науке кренуо је на пут до ученика широм Србије 

Планетариjум, сферни биоскоп коjи проjектуjе слике звезданог неба и неброjених спектaкуларних обjеката у нашем универзуму, премијерно је представљен у основној школи „Светозар Милетић” у Земуну од 18. до 22. фебруара.

Ово незамењиво образовно искуство изазвало је одушевљење ученика и њихових наставника, а било је и повод да се још једном  покрене тема о значају увођења основа астрономије у наставни програм основних школа.

Пројекције у путујућем планетаријуму су јединствена прилика за проширивање знања из области природних наука, како код ђака тако и код наставника, па је и овог пута било јасно да је ово изузетно занимљив и атрактиван начин за ближе упознавање са астрономијом и сродним наукама.

Програм путујућег планетаријума одвијао се свакодневно од 10 до 15 часова, а подразумевао је пет пројекција, које су водили стручни предавачи. Приче о планетама, звезданим породилиштима, животу звезда, ротацији наше планете или атмосфери, изазвале су велику радозналост међу школарцима и инспирисале их на бројна питања.

Свакој пројекцији присуствовало је педесетак ученика, што значи да је током недељу дана кроз планетаријум у школи „Светозар Милетић“ прошло преко 1200 ученика у пратњи својих наставника.

Након Земуна, планетаријум 27. фебруара гостује у Панчеву, а затим, 28. марта, у Смедеревској Паланци.

Пријавите се за гостовање планетаријума на порталу Истражите свемир.

Истражите више о постављању планетаријума на Елементаријуму.

Остале активности