„Најближи свемиру – Парк тамног неба Видојевица”

„Најближи свемиру – Парк тамног неба Видојевица”

У организацији Министарства науке, технолошког развоја и иновација, Центра за промоцију науке, Астрономске опсерваторије у Београду и Града Прокупља, у Народном музеју Топлице у Прокупљу отворен је програм „Најближи свемиру“, који је трајао од 4. до 6. децембра.

Овај програм је обухватао низ догађаја на неколико локација; изложбу, радионице, предавања, посете самој Станици и астрономска посматрања неба, са циљем подизања свести јавности о значају Астрономске станице Видојевица. 

На отварању изложбе у Народном музеју Топлице, кроз панорамски приказ Опсерваторије представљена је Астрономска станица Видојевица, а за ову прилику изложене су и астрофотографије, начињене телескопом из Астрономске станице Видојевица, које су снимили астрономи, професионалци у истраживању ноћног неба, и склопили их у јединствену комбинацију научних чуда и уметничке лепоте. 

Путовање бескрајним просторима свемира наставило се кроз цртеже ученика другог разреда ОШ „Свети Сава“ из Београда, као и деце узраста од првог до четвртог разреда ОШ „Милић Ракић Мирко“ из Прокупља, који су под утисцима разговора са својим наставницима и обиласка Опсерваторије креирали своје радове – погледе који су колажирани у једно велико платно. Најмлађи суграђани су имали прилику да додатно искажу своју креативност и радозналост у радионици „3Д разгледница из свемира“, на којој су се упознали са Сунчевим системом и планетама.

Фото: Сања Црњански

У оквиру програма, организована је и посета Астрономској станици Видојевица за чланове Планинарских клубова из Прокупља и Ниша, студенте Топличке академије струковних студија из Прокупља, као и за представнике медија. Током посете, управник Станице, др Бранислав Вукотић, посетиоце је упознао са радом овог објекта и досадашњим резултатима његових истраживача. Посетиоци су имали прилику да изблиза погледају и упознају најмоћнији инструмент за посматрање неба код нас и један од већих у региону. Далеко од светла уличних реклама, аутомобила и расвете, телескоп који носи име нашег научника Милутина Миланковића налази се у савршеним посматрачким условима за астрономе, и аматере и професионалце.

Астрономско друштва Алфа из Ниша, заједно са др Миланом Милошевићем са Природно-математичког факултета у Нишу, средњошколцима су приближили истраживање црних рупа и звезда кроз предавање „Прве фотографије црних рупа – како видети невидљиво“ и радионицу „Наша звезда – Сунце“. Астрономске теме употпунило је и научнопопуларно предавање „Наши заборављени великани или какав смо то ми народ“, проф. др Драгана Гајића, председника овог астрономског друштва.

Др Дајана Бјелајац са Природно-математичког факултета у Новом Саду ученицима Гимназије говорила је о важности тамног неба, и указала на неопходност очувања овог непроцењивог ресурса, како за животну средину тако и за астрономски туризам. 

Према њеним речима, планина Видојевица код Прокупља има најбољу локацију за посматрање ноћног неба у Србији и представља одличног кандидата за пријем у светску мрежу паркова тамног неба.

Програм „Најближи свемиру“ представља тек почетак промоције астрономије у Топличком округу, и верујемо да ће Астрономска опсерваторија Видојевица постати централно место сусрета стручњака и заљубљеника у астрономију.

Аутор насловне фотографије: Андрија Ивановић

Остале активности