Курс „Како комуницирати савремену науку?“

Курс „Како комуницирати савремену науку?“

Центар за промоцију науке, трећу годину заредом, од 12. до 14. децембра, организовао је интензивни курс из научне комуникације „Како комуницирати савремену науку?“, у просторијама Научног клуба ЦПН-а.

„Како комуницирати савремену науку?“ је тродневни интердисциплинарни курс који за циљ има да разне облике отворене комуникације стави у контекст данашње науке и њеног значаја за друштво. Реч је о првом специјализованом курсу овог типа, намењеном студентима докторских и мастер студија свих области, као и младим истраживачима у Србији.

Основни циљ курса је да кроз заједничку анализу практичних примера из светске научне праксе учесницима приближи важност ефикасне комуникације науке у различитим доменима, као и њене главне алате. Неке од тема којима се курс бави су:

Како планирамо и реализујемо истраживачку идеју? Како сарађујемо у процесу истраживања? На који начин комуницирамо научне информације различитој публици? Однос науке и медија. Како да напишемо добар предлог пројекта и добијемо неки од европских грантова?

Аутор курса и предавач је др Дарко Доневски, астрофизичар и научни комуникатор. У свакодневним предавањима и дискусијама учествовали су и гости из различитих области: др Вернеса Смолчић (астрофизичарка и редовна професорка на Физичком одсеку Природословног-математичког факултета Свеучилишта у Загребу), др Ана Чернок (геонаучница, доценткиња на Департману за математику и геонауке Универзитета у Трсту), Душан Павловић (научни новинар и уредник научнопопуларног интернет портала „Радио Галаксија“), Милица Нинковић (психолошкиња и једна од ауторки подкаста „Психолошкиње“) и Иван Умељић (уредник часописа Елементи, Центар за промоцију науке).

Др Дарко Доневски је астрофизичар, писац и научни комуникатор. Докторирао је астрофизику и космологију на Универзитету Екс-Марсеј у Француској, а постдокторска истраживања је обављао на Универзитету Торонто и Институту SISSA у Трсту. Главна област његових истраживања је еволуција далеких галаксија. Тренутно предводи велики европски пројекат „Прашина у раном свемиру“ на институтима за астрофизику у Трсту и Варшави. Члан је тима који је недавно открио најудаљеније јато галаксија у космосу. Поред истраживања, дуги низ година се бави различитим облицима научне комуникације. Објавио је многобројне популарне научне чланке, а активно промовише савремену науку широј јавности у Србији кроз ауторске есеје у часопису Елементи. Аутор је курса из модерне научне комуникације за истраживаче свих профила, што је један од првих отворених курсева ове врсте у Европи.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности