Шеста београдска гимназија добила свој Мејкерс лаб

Шеста београдска гимназија добила свој Мејкерс лаб

Тринаеста школа у Србији и друга у Београду добила је свој Мејкерс лаб – мултидисциплинарни иновативни простор у коме ученици и наставници заједно истражују, стварају и повезују се са локалном и широм заједницом.

Новоотворени Мејкерс лаб има три целине: мултимедијални „микс“ активности – простор  за састанке, презентације, учење и комуникацију интегрисан у библиотеку, радионичарско-уметнички део у простору бившег вајарског атељеа, и дигитално-технолошки, мултипрограмски део, који повезује претходна два и интегрише примену ИКТ-а у разним областима науке и уметности.

На отварању учионице будућности, поред директора школе Радисава Милића, Снежане Марковић, наставнице рачунарства и информатике, и Сузане Лазовић, наставнице математике и координаторке Мејкерс лаба, окупљенима су се обратили и представници Групе за образовање: Дарко Радичанин, директор Достигнућа младих у Србији, др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке, Небојша Бјелотомић, директор иницијативе „Дигитална Србија“, и Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације.

Уз звуке школског бенда „Шести елемент“ представљени су роботи, истраживачки пројекат детекције микроорганизама у књигама школске библиотеке, као и научни експерименти, едукативне игре, 3D штампа. Отварање Мејкерс лаба обележено је и покретањем школског подкаста, за који је такође донирана опрема. У оквиру програма представљена је и ученичка компанија Maccuero, а своју награђивану иновацију ROBO-Clean, робота за пречишћавање ваздуха, представио је ученик Теодор Јовановић.

Једна од најуспешнијих школа у Београду отворена је пре 90 година, а у саме темеље уграђена је порука Светлост, знање, живот, која ће пратити школу на њеном путу кроз историју. Под геслом NON SCHOLAE, SED VITAE DISCIMUS (НЕ ЗА ШКОЛУ, ВЕЋ ЗА ЖИВОТ УЧИМО), у гимназији се фокус ставља на стицање функционалног знања кроз редовну наставу, као и вршњачко подучавање, међусобну подршку и размену ученика.

Сваки од 12 отворених мејкерс лабова у овој години настаје у синергији Групе за образовање и школе, али и уз велику подршку компанија које несебично помажу да услови рада буду што квалитетнији, а то су Henkel, Tarkett, Roma company, Tesla, NCR фондација и Bosch Србија. Додатно, у складу са плановима и програмима Шесте гимназије, али и Мејкерс иницијативе, донирана је сва потребна опрема, међу којом су и: 3D штампач, опрема за покретање школског подкаста (миксета и микрофони), снимач звука, микроскоп, Ардуино сетови.

Фото: Милош Д. Живојиновић

Остале активности