Најлепша књига Сајма

Најлепша књига Сајма

ЦПН издање ”Докторати у прози: илустроване приче” добило је награду ”Богдан Кршић” за најлепшу књигу на 62. Међународном сајму књига у Београду

[:]22791805_1724704437562756_3700871798849822624_o

На овогодишњем 62. Међународном сајму књига у Београду издање Центра за промоцију науке ”Докторати у прози: илустроване приче”, аутора Николе Здравковића и Ивана Умељића, које је графички опремила Милена Савић, добило је престижну награду ”Богдан Кршић” за најлепшу књигу.

Награду је на церемонији, одржаној 26. октобра, уручио председник жирија, чувени илустратор и редовни професор Факултета примењених уметности Југослав Влаховић, а осим њега у жирију су биле и Тијана Којић и Оливера Батајић Сретеновић, доценткиње на ФПУ. Своју једногласну одлуку жири је образложио речима:

„Књига ‛Докторати у прози’ својим изгледом, осим што привлачи пажњу, представља добар пример савременог графичког обликовања. Ефектно типографски решена илустрација на корицама прави занимљиву игру између апстрактног и читљивог, а избор тактилног материјала буди посебан однос према књизи. Сведени колорит са корица нас потом уводи у књижни блок где текст прате триотон илустрације које најављују текст и кореспондирају са преломом, јасно дефинисаним, геометријски компонованим у белини стране. Та белина обогаћена је финим избором папира, боје љуске јајета, по давнашњим правилима опреме књиге. У овој књизи заступљено је више илустратора, што на први поглед није приметно, иако су у изразу различити и аутентични. Њихов рад држи књигу у чврстој стилској форми и не ремети њен ток. Целине у књизи јасно су одвојене, чему је помогла типографска хијерахија доследно спроведена. Мишљења смо да је ово убедљиво графичко решење допринело још занимљивијем доживљају необично осмишљене теме ове књиге.“

Ова награда представља велики успех за књигу која је осмишљена као експеримент у научној комуникацији, а на којој је, поред двојице аутора и арт директорке, радило још десет илустратора из пет земаља, у сарадњи са једанаест домаћих истраживача који су своје докторске дисертације одбранили у последњих пет година.

Остале активности