Наука на Сајму књига

Наука на Сајму књига

Током седам дана Сајма књига, на штанду ЦПН-a своја издања и активности представили су бројни институти, факултети и заводи из читаве Србије

[:]

Овогодишњи, 62. међународни сајам књига у Београду, протекао је уз неколико изузетно значајних догађаја и успешан наступ Центра за промоцију науке у Хали 2а, који је, као и сваке године, представио издања целокупне научне заједнице у Србији, уз објављени „Каталог издања научноистраживачких организација Србије 2016/17“.

Од 22. до 29. октобра, на штанду ЦПН-а организованo је низ трибина, промоција, радионица, представљања публикација. У току седам дана, своја издања и активности представили су бројни институти, факултети и заводи из читаве Србије.

Уз преко 900 издања из разних дисциплина, штанд ЦПН-а подељен је на неколико секција, које су покривале разне научне области: биотехничке науке, друштвене науке, медицинске, природно-математичке, техничко-технолошке, хуманистичке науке, уз одељке у којима су биле публикације универзитета у Србији, САНУ и института САНУ, стручних друштава, завода и министарстава. На штанду ЦПН-а, кроз који је током Сајма прошло више хиљада посетилаца, свакодневно је представљан и рад научних клубова из тринаест градова Србије.

sajam izvestaj slika

Током традиционално организованог Школског дана на Сајму књига, на штанду ЦПН-а су у четвртак, 26. октобра, организоване забавне радионице за цртање и писање у три димензије, а том приликом је штанд Центра за промоцију науке посетио и др Саша Стојановић, помоћник министра за технолошки развој, трансфер технологија и иновациони систем.

Др Јован Трифуновић, в. д. директора ЦПН-а, овом приликом је помоћнику министра представио каталог издања целокупне научне заједнице у Србији и упознао га са издавачком делатношћу Центра и досад објављеним књигама, као и са часописом „Елементи“.

Посебно признање којим је обележен овогодишњи сајам књига јесте престижна награда „Богдан Кршић“ за најлепшу књигу, коју је освојило издање Центра за промоцију науке „Докторати у прози: илустроване приче“, аутора Николе Здравковића и Ивана Умељића, уз графичку опрему Милене Савић.

Награду је на церемонији, одржаној 26. октобра, уручио председник жирија, чувени илустратор и редовни професор Факултета примењених уметности Југослав Влаховић, а осим њега у жирију су биле и Тијана Којић и Оливера Батајић Сретеновић, доценткиње на ФПУ-у.

Ова награда представља велики успех за књигу која је осмишљена као експеримент у научној комуникацији, а на којој је, поред двојице аутора и уметничке директорке, радило још десет илустратора из пет земаља, у сарадњи са једанаест домаћих истраживача који су своје докторске дисертације одбранили у последњих пет година.

Остале активности