Научни баскинг

Научни баскинг

У жељи да ову вештину пренесе и у Србију, ЦПН организовао обуку првих српских научних баскера

Термин који у Србији тек улази у употребу, science busking, односно научни баскинг, значи научни перформанс. Научни баскери, налик пантомимичарима или маскираним уличним забављачима, накратко задржавају пролазнике како би им својим перформансом пренели неку поруку или само улепшали дан.

Њихов алат су најразличитији научни експонати, али и сасвим обичне свакодневне ствари – балон, платно, маказе, чаша воде, парче канапа… било шта.

Својом тачком они на забаван и шаљив начин објашњавају суштину науке, научног експеримента, појаве у природи. Како људи производе звук када говоре? Да ли сте знали да можете да седнете на балон, а да он не пукне? Како да направите мехур од сапунице у облику геометријске фигуре?

У жељи да ову вештину пренесе и у Србију, ЦПН је у просторијама Британског савета у Београду, 12. и 13. октобра 2011, организовао обуку првих спрских научних баскера. На тренингу је говорио британски баскер Дејвид Прајс из куће Science Made Simple, који се у Британији научним перформансом бави већ две деценије. После много теорије и вежби, на крају тренинга, учесници су изашли на улицу и пред непознатим људима изводили своју „научну тачку“.

Остале активности