Naučni basking

Naučni basking

U želji da ovu veštinu prenese i u Srbiju, CPN organizovao obuku prvih srpskih naučnih baskera

Termin koji u Srbiji tek ulazi u upotrebu, science busking, odnosno naučni basking, znači naučni performans. Naučni baskeri, nalik pantomimičarima ili maskiranim uličnim zabavljačima, nakratko zadržavaju prolaznike kako bi im svojim performansom preneli neku poruku ili samo ulepšali dan.

Njihov alat su najrazličitiji naučni eksponati, ali i sasvim obične svakodnevne stvari – balon, platno, makaze, čaša vode, parče kanapa… bilo šta.

Svojom tačkom oni na zabavan i šaljiv način objašnjavaju suštinu nauke, naučnog eksperimenta, pojave u prirodi. Kako ljudi proizvode zvuk kada govore? Da li ste znali da možete da sednete na balon, a da on ne pukne? Kako da napravite mehur od sapunice u obliku geometrijske figure?

U želji da ovu veštinu prenese i u Srbiju, CPN je u prostorijama Britanskog saveta u Beogradu, 12. i 13. oktobra 2011, organizovao obuku prvih sprskih naučnih baskera. Na treningu je govorio britanski basker Dejvid Prajs iz kuće Science Made Simple, koji se u Britaniji naučnim performansom bavi već dve decenije. Posle mnogo teorije i vežbi, na kraju treninga, učesnici su izašli na ulicu i pred nepoznatim ljudima izvodili svoju „naučnu tačku“.

Ostale aktivnosti