Недеља свести о мозгу

Недеља свести о мозгу

Међународна научнопопуларна манифестациjа одржава се од 12. до 18. марта на осам локациjа у Београду

Недеља свести о мозгу, међународна научнопопуларна манифестациjа у чиjоj организациjи учествуjе и Центар за промоциjу науке, одржава се од 12 до 18. марта.

У оквиру богатог програма, на осам локациjа у Београду, организуjу се изложбе на коjима ће посетиоци имати прилику да виде моделе мозгова у природноj величини и два пута веће од природних, затим мозгове у формалину, моделе пресека мозга у нивоу базалних jедара и модел хипокампуса.

Биће ту и забавних тестова, слушних и визуалних илузиjа, илустрованих постера са темама функциjе и болести мозга кроз историjу и данас, микроскопи са препаратима здравог и болесног мозга…

У фоаjеу Културног центра Београда, у коjи се улази из Коларчеве улице, биће организоване изложбе радова психиjатриjских пациjената и деце са аутизмом из четири психиjатриjске институциjе.

Важно место у програму заузима позоришна представа Радован Трећи, у извођењу психиjатриjских пациjената Специjалне болнице „Др Славољуб Бакаловић“ из Вршца, коjа ће се одржати у Установи културе „Вук Караџић“.

У Галериjи науке и технике САНУ-а одвиjаће се демонстрациjе и интеракциjе са посетиоцима, а биће приказана и три научна филма.

Део програма чине предавања и демонстрациjе на Електротехничком факултету Универзитета у Београду.

Током Недеље свести о мозгу, катедре Патолошке физиологиjе и Неурологиjе Медицинског факултета (Лабораториjа за електрофизиологиjу Института за патолошку физиологиjу, Центар за поремећаjе спавања и Лабораториjа за неурофизиологиjу Института за неурологиjу) и Биолошки факултет угостиће студенте других факултета у данима отворених врата лабораториjа.

Главни организатор Недеље свести о мозгу jе Студентска секциjа за неуронауке, а у организациjи и реализациjи ангажована jе jош 21 институциjа. Поред Центра за пормоциjу науке, коjи jе подржао овај подухват, ту су и Галериjа науке и технике САНУ-а, Клиника за неурологиjу Клиничког центра Србиjе, Клиника за психиjатриjу Клиничког центра Србиjе, Институт за патологиjу Медицинског факултета Универзитета у Београду, Специjална болница за психиjатриjске болести „Др Славољуб Бакаловић“ из Вршца, Канцелариjа за младе Градске управе града Београда и друге.

Програме за све догађаjе можете погледати на саjту Студентске секциjе за неуронауке, где можете прочитати и упутства за приjављивање, будући да jе броj места за посетиоце ограничен.

Програм научнопопуларних предавања:

12. март – др Александар Ристић „Епилепсија – мит и реалност“;
13. март – др Александра Павловић „Живот после можданог удара – тренутак који мења све“,
др Јасна Трајковић „Најчешће заблуде о главобољама“;
14. март – др Милан Латас „Истине и заблуде у дијагностици и терапији анксиозности и депресије“,
др Игор Петровић „Паркинсонова болест – укрштање путева неурологије и психијатрије“,
др Славко Јанковић „Поремећаји спавања: НРЕМ парасомније“;
15. март – др Александар Родић „Хуманоидни робот – на корак до граница људске свести или…?“;
16. март – др Срђан Лопичић „Од егзотичне палме до древне бактерије – у потрази за узрочником 
неуродегенеративних болести“,
др Павле Анђус „Електрофизиологија – потрага за импулсом живота“,
Драгана Глумац „Вежбе дисања у пракси“; 
17. март – др Јово Тошевски „Сукоби емоционалних и свесних система у мозгу жене и мушкарца – 
разлике мушког и женског мозга“,
др Милош Бајчетић „Докле да се лажемо? – Митови у неуронаукама“. 

 

Остале активности