Ноћ истраживача 2014.

Ноћ истраживача 2014.

Током пете по реду Ноћ истраживача у Србији, 26. септембра, ЦПН гостовао у пет градова региона[:]

_MMM7354

Прошли петак увече ниjе изгледао уобичајено. Град jе огрнуо истраживачко рухо и препустио се научноj грозници. Ноћ истраживача, европски проjекат коjи се традиционално одржава последњег петка у септембру, измамио jе из кућа љубитеље науке, а улице градова у Србији претворио у лабораториjе.

У Србији, Ноћ истраживача одржава се по пети пут, а финансирана је из програма Хоризонт 2020, који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, и то у оквиру потпрограма „Марија Кири“.

Центар за промоциjу науке jе гостовао у пет градова региона. У Србиjи су то  били Београд, Нови Сад, Суботица и Панчево, а ЦПН jе стигао и до Републике Српске, и посетио Требиње.

_MMM7350

_MMM7333

У Научном клубу Центра за промоциjу науке, велики броj Београђана jе учествовао у извођењу научних експеримената и демонстрациjа. Посетиоци су могли да погледају изложбу „ЦЕРН у Србиjи“, коjа jе трајала нешто дуже специjално поводом ове манифестациjе.

Програм Научног клуба jе обогаћен и великом, интерактивном математичком изложбом, на коjоj су научни демонстратори Центра за промоциjу науке суграђанима обjашњавали законе и феномене математике.

_MMM7343

_MMM7322

Тим Центра за промоциjу науке jе посетио и Нови Сад. Jедна од локациjа Ноћи истраживача jе био Тржни центар Биг, где jе ЦПН поставио своjе интерактивне експонате.

Наjмлађи посетиоци су били фасцинирани геометриjским фигурама коjе су могли да праве од сапунице, а експонати попут „Праве криве“ и „Питагоре“ су их научили да математика може бити и те како забавна.

_MMM7416

_MMM7406

Без обзира на то што jе ЦПН мобилни планетариjум већ гостовао у Суботици, током ове ноћи истраживача интересовање за планетариjумске проjекциjе jе било огромно.

Одржано jе пет проjекциjа, током коjих jе 250 посетилаца успело да се упозна са лепотама ноћног неба. Атриjум хотела „Галериjа“ jе био препун радозналих грађана, а љубитељи астрономиjе су чекали у реду за своjих 45 минута свемирске проjекциjе.

У Панчеву је, у петак, у 19 часова, у галерији Електрика одржана трибина „Неоткривена страна науке – шта све још нисмо открили?“ Трибина се бавила питањима на која наука нема одговоре и која представљају изазов за истраживаче данашњице.

Учесници трибине су били Милан Ћирковић, Астрономска опсерваторија у Београду, Воин Петровић, биохемичар из Института за нуклеарне науке Винча, и Никола Божић из Истраживачке станице Петница.

pa

Посетиоци манифестације Ноћ истраживача у Републици Српској могли су да погледају богату изложбу „Историја роботике“, али и интерактивну поставку „Путеви будућности“, које је ЦПН припремио. Програм jе одржан на Факултету за производњу и менаџмент у Требињу.

_MMM7395

Остале активности