ЦПН трибина о Великом рату

ЦПН трибина о Великом рату

ЦПН одржао трибину ”Наука и Велики рат”, 18. септембра, у Великој сали СКЦ-a, и обележио стогодишњицу Првог светског рата

_MMM6876

Након летње паузе, Центар за промоцију науке наставља серију трибина које се одржавају сваког месеца у Студентском културном центру. Ове јесени, прва у низу трибина је одржана на тему Великог рата, а поводом стогодишњице немилог догађаја.

Трибина се одиграла 18. септембра, у 19 часова, у Великој сали Студентског културног центра, а под именом ”Наука и Велики рат”.

_MMM6872

_MMM6842

На трибини су говорили:

  • Данило Шаренац, Институт за савремену историjу
  • Мухарем Баздуљ, новинар недељника ”Време”
  • Милић J. Милићевић, Историjски институт, Београд
  • Лука Михаjловић, Хемиjски факултет Универзитета у Београду

Трибину је модерирао Слободан Бубњевић, уредник комуникација у Центру за промоцију мауке.

На трибини се разговарало о томе колико је Велики рат подстакао науку и технологију, у трци за победом, на који начин и каква нова оружја су патентирана и по први пут примењена, како се развијала авијација, зашто је митраљез претворио сваки сукоб у масакр, каква нова хемијска оружја и бојни отрови проналазе своју примену и шта је инспирисало појаву тенкова.

_MMM6835

_MMM6868

Први светски рат подстиче развој авијације, развијају се први тенкови, испловљавају подморнице, у употребу улази сонар, истражују се психологија и медицина. Наука буја усред рата, нове технологије покрећу привреду, а свет из рата излази разорен, али несумњиво технолошки напреднији.

Колико је наука утицала на стравичне последице овог глобалног сукоба? А колико је рат допринео науци? Да ли се наука 20. века развила захваљујући ратовима? На ова, али и многа друга питања, разговарали су историчари, научници и новинари, на првој јесењој трибини Центра за промоцију науке.

_MMM6840

_MMM6889

Остале активности