CPN tribina o Velikom ratu

CPN tribina o Velikom ratu

CPN održao tribinu ”Nauka i Veliki rat”, 18. septembra, u Velikoj sali SKC-a, i obeležio stogodišnjicu Prvog svetskog rata

_MMM6876

Nakon letnje pauze, Centar za promociju nauke nastavlja seriju tribina koje se održavaju svakog meseca u Studentskom kulturnom centru. Ove jeseni, prva u nizu tribina je održana na temu Velikog rata, a povodom stogodišnjice nemilog događaja.

Tribina se odigrala 18. septembra, u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, a pod imenom ”Nauka i Veliki rat”.

_MMM6872

_MMM6842

Na tribini su govorili:

  • Danilo Šarenac, Institut za savremenu istoriju
  • Muharem Bazdulj, novinar nedeljnika ”Vreme”
  • Milić J. Milićević, Istorijski institut, Beograd
  • Luka Mihajlović, Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu

Tribinu je moderirao Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija u Centru za promociju mauke.

Na tribini se razgovaralo o tome koliko je Veliki rat podstakao nauku i tehnologiju, u trci za pobedom, na koji način i kakva nova oružja su patentirana i po prvi put primenjena, kako se razvijala avijacija, zašto je mitraljez pretvorio svaki sukob u masakr, kakva nova hemijska oružja i bojni otrovi pronalaze svoju primenu i šta je inspirisalo pojavu tenkova.

_MMM6835

_MMM6868

Prvi svetski rat podstiče razvoj avijacije, razvijaju se prvi tenkovi, isplovljavaju podmornice, u upotrebu ulazi sonar, istražuju se psihologija i medicina. Nauka buja usred rata, nove tehnologije pokreću privredu, a svet iz rata izlazi razoren, ali nesumnjivo tehnološki napredniji.

Koliko je nauka uticala na stravične posledice ovog globalnog sukoba? A koliko je rat doprineo nauci? Da li se nauka 20. veka razvila zahvaljujući ratovima? Na ova, ali i mnoga druga pitanja, razgovarali su istoričari, naučnici i novinari, na prvoj jesenjoj tribini Centra za promociju nauke.

_MMM6840

_MMM6889

Ostale aktivnosti