Новогодишњи ЦПН програм

Новогодишњи ЦПН програм

За крај 2015. године, ЦПН је припремио обиље изненађења – Научни камион у Београду, нови број „Елемената“, трибину о срећи и Радио Галаксију

_DSC1534

Краj календарске године доноси обиље активности у промоциjи науке. Година у коjоj jе оживео Научни камион, у коjоj jе прослављена Међународна година светлости, изашло неколико ЦПН издања, а хиљаде посетилаца научнопопуларних манифестациjа отишло кућама са новим знањем и новим идеjама ближи се краjу, али ЦПН и даље има прегршт науке за све коjи jе желе.

Новогодишњи програм Центра за промоциjу науке почиње у среду, 23. децембра, представљањем Научног камиона свим заинтересованим Београђанима. Традиционална ЦПН трибина одржава се свега дан касниjе у Студентском културном центру, а бави се питањем „Како бити срећан?“.

Истог дана, 24. децембра, у оквиру манифестациjе Фестивал светлости, чиjи jе Научни камион део, ЦПН представља нови броj часописа за промоциjу науке, Елементи. Новогодишњи специjал Радио Галаксиjе снимаће се у уторак, 22. децембра, и биће отворен за публику.

kamion

ЦПН Научни камион у Београду

ЦПН Научни камион за Нову годину стиже у Београд. Ова грдосија од 120 квадратних метара биће расклопљена испред Скупштине града Београда 23, 24. и 25. децембра. У њему ће бити организован читав фестивал посвећен светлости, као и целодневни научнопопуларни програм за све генерације.

Посетиоци свих узраста ће током недељу дана моћи да се упознају са свим могућностима ове двоспратна зграде – лабораторијског, предавачког, радионичарског и изложбеног простора на четири точка. У камиону ће, у оквиру Фестивала светлости, бити отворена изложба „Спектри“, са интерактивним експонатима из свих делова електромагнетног спектра, свакодневно ће се одржавати трибинско-предавачки програм, а по први пут, нови број часописа „Елементи“ биће представљен у једном мобилном простору.

Истражите више о ЦПН Научном камиону у Београду.

E3

Нови, трећи број часописа „Елементи“

Како је хороскоп изгубио моћ?

Под овим насловом, нови, трећи број првог домаћег илустрованог научнопопуларног часописа ”Елементи” бави се демистификацијом астрологије. У оквиру темата, десет аутора, три илустратора и пет истраживача на осамнаест страна анализирају основне научне аргументе против астрологије. Овај темат је најопсежнији, а може се рећи и најзанимљивији преглед о једној псеудонауци икада објављен у нашим крајевима.

Наравно, нови ”Елементи” доносе и свакојаке друге садржаје – приче о науци и животу на Међународној свемирској станици, али и на Канарским острвима, Бразилу, Куби и остатку Јужне Америке. Нови број изнова пресипитује постојање етра, живота и среће, али и питање ”Колико вреде људи“.

”Елементи” у овом броју свим читаоцима поклањају планисферу, карту звезданог неба. Богато илустровани и опремљени, својеврсни art book на 108 страна, ”Елементи 03” се продају од 24. децембра на свим киосцима у Републици Србији.

Истражите више о часопису Елементи.

tribina

ЦПН трибина ”Како бити срећан?”

Ослушкуjући жеље коjе наjчешће одјекуjу у празничном периоду, а опет се фокусираjући на основни мотив сваког модерног друштва и jедно од фундаменталних људских права, ЦПН организуjе новогодишњу научнопопуларну трибину на тему „Како бити срећан?“.

Сагледана из угла психологиjе, филозофиjе, политичке социологиjе али и неизоставних неуронаука, срећа ће као феномен бити демистификована на ЦПН трибини, 24. децембра, у 19 часова, у Београду, у Великоj сали СКЦ-а.

Истражите више о ЦПН трибинама.

SPECIJALRADIOGALAKSIJA

Новогодишња Радио Галаксија

Радио Галаксија организује јавно снимање новогодишње емисије. Сви заинтересовани могу да присуствују снимању у Установи културе Пароброд у уторак, 22. децембра, у 15 часова и 30 минута. Новогодишња епизода научнопопуларне емисије Радио Галаксија је трећа по реду  у трећој сезони, а аутори су Марија Николић, др Милан Ћирковић и Душан Павловић.

Истражите више о снимању специјала Радио Галаксије.

Остале активности