Одржан други део Семинара о рецензирању

Одржан други део Семинара о рецензирању

У четвртак, 27. маја, одржана су преостала два предавања у склопу онлајн Семинара о рецензирању за истраживаче, коме је овог пута присуствовало више од 150 истраживача.

Семинар о рецензирању у организацији Центра за промоцију науке и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду спроведен је путем Zoom платформе, а другом делу Семинара присуствовало је око 150 истраживача. Прво предавање у овом термину одржала је др Невена Буђевац на тему „Друштвеног признавања и вредновања рецензирања“, а, након њеног излагања, др Ивана Дрвеница говорила је учесницима о „Платформама и програмима за подршку рецензентима“.

Комплетан снимак другог дела онлајн Семинара о рецензирању одржаног 27. маја можете погледати на youtube каналу Центра за промоцију науке.

Осим класичних предавања и презентација, присутни истраживачи могли су у коментарима на Zoom-у да постављају питања и комуницирају са предавачима, а ниједно питање није остављено без одговора. Након тога, прешло се на оцењивање и коментарисање тест рецензија научног рада које су урадили и послали учесници Семинара. Приликом пријављивања за вебинар истраживачи су имали опцију да се пријаве и за тест рецензију научног рада „Како рецензирати научни рад“ и тако се опробају у улози рецензента, а предавачи су овог пута коментарисали како су се учесници снашли у тој улози, изнели општа запажања, указали им на то где су грешили и правили пропусте, али и истакли добре аспекте појединих рецензија. Након овог дела, учесници су могли да поставе додатна питања свим предавачима у вези са процесом рецензирања и изнесу своје утиске о самом семинару и свом пробном рецезентском искуству.

Присутним истраживачима на почетку се обратио и в.д. директора Центра за промоцију науке др Марко Крстић, а Семинаром је, као и претходног пута, модерирао руководилац Сектора за издаваштво и медијску продукцију Центра за промоцију науке Иван Умељић.

__________

Више информација о предавачима и темама онлајн Семинара о рецензирању можете пронаћи ОВДЕ.

Остале активности