Одржан први EDGE

Одржан први EDGE

Први EDGE, нови научнопопуларни програм ЦПН-а, одржан је у уторак, 25. априла у Научном клубу и бавио се нуклеарним претњама[:]

edge nuklearne pretnje 1

EDGE (од Education general, генерална едукација) се бави актуелним темама из науке које су део опште културе, али које смо  из неког разлога пропустили или нисмо разумели. У разговору са гостом – научником или популаризатором науке – кроз питања водитеља и непосредан разговор публике са гостом EDGE покушава да задовољи радозналост публике и понуди једноставне, ”аха!” одговоре. Праћење разговора, постављање питања, па и прекидање госта по потреби, да би се нешто разјаснило, не подразумева долазак са било каквим предзнањем, већ само са радозналошћу и жељом да се разуме нешто ново.

edge nuklearne pretnje 3

На првом EDGE-у пред публиком – већином студентима који су дошли у значајном броју – разговарали смо о нуклеарним претњама у историји и данашњем свету. Први гост, главни и одговорни уредник часописа ”Елементи” Слободан Бубњевић објаснио је шта је то нуклеарна енергија, како настаје и како се од ње прави оружје, једна од највећих претњи човечанству. Затим смо говорили о чувеном пројекту ”Менхетн” у ком је створена атомска бомба, о догађајима из Хирошиме и Чернобиља, наоружању које поседује Северна Кореја, као и о бомбардовању Југославије 1999. године.

edge nuklearne pretnje 2

edge nuklearne pretnje 4

nuklearne pretnje 6

Остале активности