Održan prvi EDGE

Održan prvi EDGE

Prvi EDGE, novi naučnopopularni program CPN-a, održan je u utorak, 25. aprila u Naučnom klubu i bavio se nuklearnim pretnjama[:]

edge nuklearne pretnje 1

EDGE (od Education general, generalna edukacija) se bavi aktuelnim temama iz nauke koje su deo opšte kulture, ali koje smo  iz nekog razloga propustili ili nismo razumeli. U razgovoru sa gostom – naučnikom ili popularizatorom nauke – kroz pitanja voditelja i neposredan razgovor publike sa gostom EDGE pokušava da zadovolji radoznalost publike i ponudi jednostavne, ”aha!” odgovore. Praćenje razgovora, postavljanje pitanja, pa i prekidanje gosta po potrebi, da bi se nešto razjasnilo, ne podrazumeva dolazak sa bilo kakvim predznanjem, već samo sa radoznalošću i željom da se razume nešto novo.

edge nuklearne pretnje 3

Na prvom EDGE-u pred publikom – većinom studentima koji su došli u značajnom broju – razgovarali smo o nuklearnim pretnjama u istoriji i današnjem svetu. Prvi gost, glavni i odgovorni urednik časopisa ”Elementi” Slobodan Bubnjević objasnio je šta je to nuklearna energija, kako nastaje i kako se od nje pravi oružje, jedna od najvećih pretnji čovečanstvu. Zatim smo govorili o čuvenom projektu ”Menhetn” u kom je stvorena atomska bomba, o događajima iz Hirošime i Černobilja, naoružanju koje poseduje Severna Koreja, kao i o bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.

edge nuklearne pretnje 2

edge nuklearne pretnje 4

nuklearne pretnje 6

Ostale aktivnosti