Отворен Научни клуб у Новом Саду

Отворен Научни клуб у Новом Саду

У четвртак, 1. јуна, у Културној станици Свилара, отворен је Научни клуб у Новом Саду, који се тиме придружио мрежи научних клубова Центра за промоцију науке широм Србије.

Научни клуб Нови Сад је 13. по реду научни клуб и место на ком се срећу истраживачи, ђаци, студенти, институције и појединци и у ком стичу нова знања из разних научних области и дискутују о научним темама. Децентрализовани приступ популаризацији науке један је од постулата Центра за промоцију науке, а он је могућ управо кроз научне клубове и директну везу са локалном заједницом.

На отварању Научног клуба Нови Сад, посетиоцима су се обратили Вукашин Гроздић, државни секретар министарства науке, технолошког развоја и иновација, Далибор Рожић, члан Градског већа Новог Сада задужен за културу, др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке, и Виолета Ђерковић, координаторка мреже културних станица.

„Нови Сад је важан универзитетски град, са дугом научном традицијом и врло живим Научно-технолошким парком. У њему је седиште БиоСенс института, из ког креће дигитална трансформација пољопривреде у Србији, а поносни смо што овде имамо и Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију. Отварање Научног клуба у Новом Саду наставак је доприноса формалном и неформалном образовању у Србији. Изузетно нам је важна сарадња са Центром за промоцију науке, као и сви начини на које Центар својим темама и експертизом подстиче популаризацију науке и промоцију важних научних тема“, поручио је овом приликом Вукашин Гроздић, државни секретар министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Посетиоци су у Свилари имали прилику да учествују у бесплатним програмима за све генерације и виде прву изложбу „Животни циклуси Милутина Миланковића“, посвећену једној од наших најзначајнијих личности 20. века: академику, астроному, климатологу, инжењеру и великом популаризатору науке.

„Истинско ми је задовољство што смо данас у Културној станици Свилара, у нашем новосадском Научном клубу, 13. по реду у Србији. Верујемо да ће овај клуб Новосађани препознати као место које повезује све којима је наука блиска и занимљива, без обзира на генерацијске разлике, образовање или интересовања, а Културна станица Свилара је прави партнер и парво место за ширење знања и програме популаризације науке, место за све грађане, а не само за научнике и истраживаче”, истакла је др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке.

На дан отварања Научног клуба, 1. јуна, као и наредног дана, у петак, 2. јуна, у 18 часова, организован је научни кафе под називом Science at the bar, који се одвија у Београду и Новом Саду у сарадњи са Амбасадом Израела. У неформалној атмосфери кафеа, израелски и српски научници одржаће серију предавања на тему вештачке интелигенције, молекуларне генетике, физике и климатских промена.

Остале активности