Панел „(Брашнени) црви на репертоару“ у Научном клубу Београд

Панел „(Брашнени) црви на репертоару“ у Научном клубу Београд

У Научном клубу Београд, 9. априла, одржан је панел под називом „(Брашнени) црви на репертоару“, на коме су истраживачи са Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић” (ИБИСС) и са Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду разговарали о брашненим црвима, као вредним алтернативним изворима хране и о њиховој улози у биоразградњи различитих врста пластичног и органског отпада.

На овом панелу говорили су др Лариса Илијин са Одељења за физиологију и биохемију инсеката Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић” (ИБИСС) и доцент др Милош Петровић са Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду. Панел је модерирала др Марјана Бркић, програмска директорка Центра за промоцију науке, који је био домаћин овог догађаја.

Употреба пластичних материјала у свакодневном животу представља важан део глобалне економије, али и велики притисак на животну средину. Истраживачи  из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Института од националног значаја, Универзитета у Београду, проучавају брашненог црва (Tenebrio molitor) и његову ефикасност у конверзији отпада у биомасу, што је важно у системима циркуларне економије.

Различите научне студије упућују на способност брашненог црва да разграђује пластични отпад, као што су стиропор и полиетиленска фолија, док информације добијене од истраживача из ИБИСС-а о хранењу њихових ларви пшеничним мекињама са додатком стиропора и полиетиленске фолије доприносе одрживом развоју и проналажењу решења за смањење количине пластичног отпада.

На  65. Међународном сајму технике и техничких достигнућа, посетиоци су имали прилику да се, поред експонта који су припремили истраживачи из ИБИСС-а, упознају и са радом стручњака са Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду, који су представили како се инсект Tenebrio Molitor може кориситити у исхрани код људи. Са компанијом Barry Callebaut, за ову прилику развијена је мала серија чоколаде са целим инсектима, док је УНСФА припремила сир са млевеним инсектима.

У протеклом периоду, брашнени црв у улози конверзије отпада у биомаси привлачио је велику пажњу радозналих посетилаца Микрогалерије, која се налази на локацији Краља Петра 46, у самом срцу града.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности