Održan Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Održan Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Najznačajniji privredni i tehnološki događaj u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi održao se od 16. do 19. maja na Beogradskom sajmu, a važan deo ovogodišnjeg Sajma, 65. po redu, bila je izložbena postavka Vlade Republike Srbije Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve.

Deo ovogodišnjeg Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća bila je izložbena postavka Republike Srbije Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve, koju su u Hali 2B Beogradskog sajma organizovali Vlada Republike Srbije, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo prosvete. U okviru ove izložbene postavke našle su se 83 pojedinačne postavke 46 izlagača, među kojima je bilo državnih institucija, naučnih instituta, fakulteta, inovacionih centara, naučno-tehnoloških parkova, dobitnika sredstava Fonda za nauku i Fonda za inovacionu delatnost, Astronomske opservatorije i astronomskih društava, kao i startapova, privatnih kompanija i drugih predstavnika privrede.

Foto: Marko Risović

Foto: Marko Risović

Foto: Marko Risović

Foto: Marko Risović

Foto: Marko Risović

Svi oni imali su priliku da zainteresovanima predstave svoje proizvode, inovativna rešenja i dostignuća iz oblasti tehnike i tehnologije (naročito veštačke inteligencije, robotike i biotehnologije) i posetiocima Sajma omoguće da na delu vide kako od nauke nastaju inovacije koje naše živote čine lakšim i kvalitetnijim. Izložbeni postavku Vlade Republike Srbije posetilo je skoro 19.000 posetilaca, među kojima su bile i strane delegacije iz Dubaija i Ekvatorijalne Gvineje.

Ovaj deo sajamske manifestacije svečano su otvorili ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, ministar informisanja i telekomunikacija dr Mihailo Jovanović i izraelski naučnik i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Danijel Šehtman.

Izvor: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Izvor: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Posetioci izložbene postavke Vlade Republike Srbije imali su prilike da u Hali 2B prisustvuju i bogatom četvorodnevnom programu u vidu 24 predavanja i 7 panela, koji je realizovan u saradnji sa Inicijativom Digitalna Srbija, projektom Srbija inovira i UNDP-om. Teme o kojima se govorilo kretale su se od izgradnje naučnoistraživačkog kompleksa BIO4, primene veštačke inteligecije u medicini, promenama koje donose alata poput ChatGPT-a, dobrim primerima praksi transfera tehnologija iz nauke u privredu, uspešnim startapovima, pa sve do očuvanja kulturne baštine primenom novih tehnologija i društveno angažovanih tema poput „žena u nauci“.

Stručni žiri 65. međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća dodelio je nagrade najboljim izlagačima, a među njima su se našli i izlagači izložbene postavke Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve. Velika nagrada „Korak u budućnost“ za najuspešniji eksponat pripala je beogradskoj kompaniji Golden Bee za projekat Beeamond – savremenu košnicu za uzgajanje pčela i dobijanje pčelinjih proizvoda u kućnim uslovima, dok je Posebno priznanje Sajma tehnike za eksponate koji doprinose razvoju tehnike pripalo Inovacionom centru Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Izvor: Beogradski sajam

Izvor: Beogradski sajam

Stručni žiri za dodeljivanje priznanja Beogradskog sajma dodelio je Posebne zahvalnice Vladi Republike Srbije, Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvu prosvete i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija za njihovo učešće i poseban doprinos promociji 65. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća. Ova priznanja se dodeljuju kao izraz zahvalnosti za podršku koju su ove institucije pružile u organizaciji i promociji sajma.

Centar za promociju nauke je na ovogodišnjem sajmu tehnike izložio Klimatsku kapsulu, mobilnu i modularnu instalaciju zamišljenu kao intenzivno iskustvo koje kroz naučne činjenice, umetničke intervencije i multimedijalne sadržaje pruža posetiocima slojevitu perspektivu klimatskih promena. Ova naučno-umetnička platforma je direktan poziv svima na klimatsku akciju.

Foto: Marko Risović

Ostale aktivnosti