Otvoren Mejkers Lab u Ruskom Krsturu

Otvoren Mejkers Lab u Ruskom Krsturu

U godini u kojoj obeležava 270 godina postojanja, osnovna i srednja školi sa domom učenika „Petro Kuzmjak“ u Ruskom Krsturu u Vojvodini, dobila je učionicu budućnosti – Mejkers lab.

Škola „Petro Kuzmjak“ je prepoznata u Srbiji, ali i van granica po uspesima i dobrim rezultatima u oblasti prirodnih nauka i matematike. Takođe, pored toga što je proglašena za školu od izuzetnog značaja za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu, jedinstvena je škola na svetu, u kojoj učenici mogu da steknu svoje obrazovanje na rusinskom jeziku.

Povodom otvaranja Mejkers laba, juče su se u Ruskom Krsturu okupili nastavnici, učenici, predstavnici školske i lokalne samouprave, predstavnici lokalne privrede, kao i tim Grupe za obrazovanje – Darko Radičanin, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji, Danijela Vučićević, pukovoditeljka Sektora za programske aktivnosti CPN-a, Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija i Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

„Centar za promociju nauke sarađuje skoro čitavu deceniju sa školom „Petro Kuzmjak“ i za to vreme smo zajednički razvijali STEAM programe za čitavu Srbiju. Ponosni smo što je ova škola postala vodeća u oblasti STEAM obrazovanja, ne samo u Srbiji, nego i u čitavoj Evropi, kroz neizmeran trud i zalaganje na međunarodnim projektima. Privilegija je imati ovakvu školu u mreži Mejkers labova, jer su saradnici poput ovih koje smo stekli kroz saradnju sa školom, uz njihov entuzijazam, ključni za dalje ojačavanje STEAME obrazovanja u našoj zemlji“, izjavila je Danijela Vučićević, rukovoditeljka Sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke.

 

 

Ostale aktivnosti