Otvoren dvanaesti Maj mesec matematike pod nazivom „Stvarnost očima velikih podataka“

Otvoren dvanaesti Maj mesec matematike pod nazivom „Stvarnost očima velikih podataka“

Dvanaesti po redu Maj mesec matematike (M3) svečano je otvoren u nedelju, 14. maja, u Silosima Beograd, na Dorćolu, uz prisustvo dr Jelene Begović, ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, partnera događaja i brojnih drugih zvanica.

Na otvaranju manifestacije publici su se obratili ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke, direktor Matematičkog instituta SANU dr Zoran Ognjanović, direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević, v.d. direktora Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju prof. dr Dubravko Ćulibrk i Danijela Vučićević, rukovoditeljka Sektora programskih aktivnosti CPN-a i programska direktorka manifestacije M3.

Maj mesec matematike izrastao je u najveću naučnopopularnu manifestaciju u našoj zemlji, a ovogodišnji program predstaviće posetiocima kako se veliki podaci koriste u svakodnevnom životu i u najrazličitijim oblastima nauke i privrede, kao i u medicini i u zdravstvu.

Ove godine, posetioci Silosa imaju priliku da se udube u istoriju, prirodu i širinu primene velikih podataka, da postave pitanja o njihovoj dostupnosti i etici korišćenja i otkriju kako su se veliki podaci transformisali i unapredili oblasti kao što su nauka, zdravstvo, finansije, sport i mnoge druge. M3 prikazuje upotrebu takvih podataka u praktičnoj primeni kroz pametnu poljoprivredu, kompjutersku analizu ljudskih emocija uživo kroz upotrebu veštačke inteligencije, uticaj i sprečavanje različitih bolesti i prikaz predviđanja klimatskih promena uživo sa satelita korišćenjem velikih podataka.

Osim toga, posetioce Silosa očekuje izložba „Žene u STEM-u“. Ova postavka vodi posetioce kroz naučne i životne priče žena pionira u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, koje su dale ili i dalje pružaju revolucionarni doprinos ovim oblastima, često uz velike izazove da savladaju društvena očekivanja u sredini u kojoj žive i rade.

Ostale aktivnosti