Парк науке у Шапцу

Парк науке у Шапцу

Отворен први парк науке

У шабачком Центру за стручно усавршавање, у уторак, 26. марта, отворен је Парк науке, први у Србији. Oвај пројекат остварен је у сарадњи са Институтом за физику, Друштвом физичара Србије, Народним музејом у Шапцу и Центром за промоцију науке, а његови аутори су професор доктор Мирјана Божић Поповић са београдског Института за физику и шабачки магистри Татјана Марковић Топаловић професор у средњој медицинској школи и Горан Стојићевић, директор Центра за стручно усавршавање (ЦСУ) у Шапцу.

Циљ научних паркова јесте да се на отвореном, јавно доступном зеленом простору, прикажу аутентични примери научних феномена из области физике и астрономије, биологије и хемије и биологије, и да се посетиоци упознају с њима на интерактиван начин. Садржаји паркова науке намењени су свим узрастима, а инспиришу откривање разноврсних закона природе и разумевање природних наука.

Парк је направљен у оквиру Центра за стручно усавршавање (ЦСУ), где је прошле године премештен и интерактивни глобус из градског парка. Сада уз њега стоји још 12 инсталација – од едукативне фонтане, преко параболичних звучних огледала помоћу којих се може чути шапутање на удаљености од 20 метара, Њутновог клатна, модела ДНК, кристалне решететке, соларног панела, сата у коме посетиоци глуме казаљку, метеоролошке станице, научног тобогана, Гриничког меридијана, модела кухињске соли – а уз њих и 12 научних табли за објашњења.

Глобус ДИНГ (скраћеница за дан, ноћ и година), масе 1800 килограма, инсталиран је пре две године, наговештавајући идеју о Парку науке у овом граду. Овај глобус је врста тродимeнзионалног уџбеника, а креће се симултано и на истоветан начин као Земљина кугла.

Центар за промоцију науке подржао је Парк науке у Шапцу обезбедивши половину суме за едукативну фонтану, док је другу половину обезбедио ЦСУ. Фонтана је конструисана тако да се први и трећи млаз непогрешиво секу у једној тачки. Ова фонтана помаже посетиоцима да боље разумеју решења квадратне једначине, Бернулијева једначина и хоризонталан хитац.

До Парка науке у Шапцу стиже се Булеваром Милутина Миланковића, улицама Исака Њутна и Мендељејева или Цвијићевим сокаком.

 

Парк науке у Шапцу заправо je проширена школска лабораторија на отвореном у којој инсталације представљају 3Д уџбеник. Све инсталације су директно окренуте Плановима и програмима предмета основне и средње школе  и баве се природним појавама или законима које често није могуће ставити у „скучен“ учионички простор већ је неопходно да буду посматране напољу. Аутори парка су пре свега мислили на оптичке, звучне и  географске, појаве а затим механичке појаве и оне везане за динамику флуида. Идеја је да наставници организовано долазе са својим одељењима и држе наставу у овом Парку, да подстичу ученике на размишљање, истраживање и да сами буду добри комуникатори науке. Осим ове чињенице Парк задовољава основну делатност Центра за стручно усавршавање, да организује семинаре и предавања која се баве инсталацијама у Парку и припремају велики број запослених у образовању да се едукују и да заједно са ђацима могу да користе предности овог драгоценог научног простора. Парк је наравно украс града и намењен је и родитељима и свима онима која су пожелели да се подсете градива које су учили у школи или да науче нешто ново. Испред сваке инсталације урађена је научна табла на два језика са исцрпним објашњењем.

 

Остале активности