Шампионат Рубикове коцке

Шампионат Рубикове коцке

Oтворено првенство у састављању Рубикове коцке под називом Serbian Open 2013 одржано је овог викенда у Београду

У суботу и недељу 23. и 24. марта у тржном центру Делта сити, одржано је отворено првенство у састављању Рубикове коцке у организацији Драгана Окановића уз подршку Центра за промоцију науке.

На овогодишњем такмичењу у Београду учествовало је више од 60 такмичара из десет земаља, који су се надметали у разним дисциплинама: слагање коцке 2x2x2, 3x3x3, 5x5x5, салагање једном руком и са повезом преко очију.

Овогодишњи победник  Serbian Open 2013 у категорији слагања Рубикове коцке је двадесетогодишњи Милан Батиц из Мађарске који је сложио коцку за фантастичних 9.35 секунди. Друго место освојио је Бенце Хунор такође из Мађарске, прошлогодишњи победник Међународног такмичења које је одржано у оквиру ”Маја месеца математике”, са другим најбољим временом од 11.03 а треће место је припало Бенцеу Барату који је коцку сложио за 11.45 секунди.

Тренутни светски рекорд у брзини слагања Рубикове коцке држи осамнаестогодишњак Феликс Земдегс, који је на Отвореном зимском првенству у Мелбурну 2011. године коцку сложио за невероватних 5,66 секунди.

Рубикова коцка је механичка играчка, коју је 1974. године изумео мађарски проналазач и професор архитектуре Ерне Рубик. Састављена је од 26 мањих пластичних коцкица које се врте око средишњег језгра. Осим што се сматра за најпродаванију играчку на свету, Рубикова коцка, поред забаве коју пружа састављање, представља логички и математички изазов.

Више информација о такмичењу и победицима можете истражити на сајту rubik.rs

Истражите више о прошлогодишњем Међународном такмичењу у слагању Рубикове коцке.

Остале активности