Partnership summit у Центру

Partnership summit у Центру

У уторак 19. фебруара у Научном клубу одржан је Partnership summit у сарадњи са организацијом JCI Србија

У Научном клубу у Београду 19. фебруара је одржан Partnership summit, догађај на коме је в.д. директора Центра, др Марко Крстић, потписао Споразум о сарадњи са председником организације Junior Chamber International (JCI) Србија, Драженом Станковићем. Такође, повод за организацију догађаја, била је и посета светског председника JCI организације, Александра Тиа, Србији.

Добродошлицу члановима и партнерима JCI је пожелео др Марко Крстић, в.д. директора Центра, након чега је председник JCI  за 2019. годину, Александар Тио, укратко испричао глобалну мисију и визију организације.

С обзиром на то да је Србија 2015. године прихватила 17 циљева одрживог развоја Уједињених нација (енг. Sustainable Development Goals – SDGs), Дражен Станковић, председник JCI Србије, је објаснио да JCI спроводи пројекте широм Србије који су у складу са овим циљевима, и дао неке од примера пројеката: обележавање Светског дана чишћења, хуманитарни турнир у баскету 3 на 3 ”На путу за Петницу”, семинар Купи ме, итд.

О пројектима ЦПН-а који су у складу са циљевима одрживог развоја детаљније је говорио Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу. Представљен је пројекат TeRRIFICA, који повезује концепт одговорног истраживања и иновација (енг. Responsible Research and Innovation – RRI) са темом климатских промена.
Поред тога, присутни су упознати и са пројектом RRING, као и са пројектом European ARTificial Intelligence Lab.

Циљ пројекта RRING јесте мапирање, повезивање и оснаживање различитих глобалних пракси које својим садржајем, начелима и циљевима одговарају европском RRI концепту. RRING пројекат ће покушати да успостави универзалне критеријуме и номенклатуру кроз Циљеве одрживог развоја Уједињених нација.

Пројекат European ARTificial Intelligence Lab отвара заједничку дискусију између научника и уметника, кроз интердисциплинарну сарадњу на пољу вештачке интелигенције.

Остале активности