Презентација Климатске капсуле на ЕАЕА конференцији у Загребу

Презентација Климатске капсуле на ЕАЕА конференцији у Загребу

У оквиру радионице Green transition and democratic processes: getting everyone on board, представници Центра за промоцију науке презентовали су пројекат Климатска капсула као инспирацију за укључење већег дела популације у дискусију о климатским променама.

У Загребу је, од 6. до 7. јуна, одржана годишња конференција Европског удружења за образовање одраслих ЕАЕА (European Associaition for the Education of Adults). Тема овогодишње конференције биле су одрживе промене које се могу остварити кроз образовање одраслих како би се подигла свест о важности учешћа у смањењу последица изазваних климатским променама. Посебан акценат стављен је на демократизацију разговора и акција које имају за циљ да подстакну што већи део одрасле популације да размишља и активно се ангажује око проблема који су изазвани климатским променама.

Део конференције био је посвећен разговору о новим европским регулативама у контексту климатске правде, док су учесници могли активно да учествују у радионицама и дискусијама током трајања конференције.

Једна радионица је вођена од стране Центра за промоцију науке. Циљ радионице Green transition and democratic processes: getting everyone on bord био је да се идентификују проблеми у комуникацији када је у питању разговор о климатским променама, као и да се предложе потенцијална решења за ове проблеме која би се могла преточити у конкретне препоруке за будућност. У оквиру ове радионице је презентована Климатска капсула, пројекат Центра који има за циљ подизање свести о важности реаговања на актуелно стање са климатским променама кроз визију дистопичне будућности 2057. године.

Учесници радионице су потом осмишљавали конкретне акције које би се могле преузети како би се зелена транзиција извела са што више укључености свих релевантних актера.

Климатска капсула је у склопу ове конференције такође ушла у ужи избор за добитника Grundtvig награде. Награду је покренула ЕАЕА 2003. године ради повећања препознатљивости и видљивости изврсних пројеката у образовању одраслих. Публикација у којој је представљена Климатска капсула је доступна на овом линку

Остале активности