Завршен пројекат „Откључавање СТЕМ-а“

Завршен пројекат „Откључавање СТЕМ-а“

Центар за промоцију науке претходне две године био је део пројекта „Откључавање СТЕМ-а“, који је реализован под покровитељством Уницефа и Амбасаде Краљевине Норвешке у Србији, уз партнерство са Иницијативом Дигитална Србија. Овај пројекат имао је за циљ унапређење СТЕМ образовања у Србији и подизање свести о квалитету ваздуха у школама. Финална конференција одржана је у Хотелу Ројал у Београду, 2. и 3. јуна.

У првом делу пројекта, 46 школа преко 15 локалних самоуправа добило је опрему за реализацију СТЕМ програма у области метеорологије и загађења ваздуха. Ови мултидисциплинарни пакети садржали су, између осталог,  и комплетне метеоролошке станице, сетове за испитивање загађења земљишта и друге алате, а наставници су добили комплетну обуку за држање наставе по моделу пројеката са новом опремом. 

Након тога, свака школа је, под менторством стручњака из области пројектне наставе, организовала по (најмање) пет ученичких научноистраживачких пројеката на зелене теме, а најбољи од њих своје радове имали су прилике да прикажу на 14 школских сајмова науке, организованих током априла, маја и јуна 2023. године. Сајмови су одржани у школама у Богатићу, Осечини, Лозници, Ужицу, Бајиној Башти, Косјерићу, Горњем Милановцу, Чачку, Крушевцу, Краљеву, Рашкој, Прибоју, Пријепољу и Новој Вароши.

Своја искуства и добре праксе наставници су имали прилике да поделе на великој завршној конференцији у Хотелу Ројал у Београду. Конференција је одржана 2. и 3. јуна, уз присуство координатора из Центра за промоцију науке, Уницефа и Иницијативе Дигитална Србија. На конференцији, учесници су имали прилике да размене искуства кроз панел-дискусије и интерактивне радионице са амбасадорима SCIENTIX-a, посете највећу научнопопуларну манифестацију у Србији „Мај месец математике“ и упознају се са програмима Фондације Петља, као једним од најбољих примера из области СТЕМ образовања код нас. Поред тога, наставницима су представљени и активни међународни пројекти у СТЕМ образовању у које је укључен ЦПН – LESTO, STEAM Learning Ecologies, Carbon Act, FemPower, LEVERS, Образовање за дигиталну економију, као и велика база наставних ресурса Центра за промоцију науке.

Остале активности