Art+Science

Тачка сусрета науке и уметности


Центар за промоцију науке почео je да иницира, развија и пружа подршку различитим активностима које спајају уметност и науку још 2014. године, кроз своје учешће у глобалном пројекту Европска мрежа дигиталне уметности и науке (European Digital Art and Science Network) (http://eu.cpn.rs/realized_projects/artscience/). Као члан мреже, Центар је допринео обликовању прве одрживе, живе мреже, која може да окупи и потпомогне сарадњу креативних умова који долазе из наизглед супротстављених дисциплина – уметности и науке. Овај пројекат окупио је осам културних институција широм Eвропе, а као научне партнере имао је три престижне европске научне институције: ЦЕРН, Европску свемирску агенцију и Јужну европску опсерваторију.
art+science активности показале су се као значајне за остварење главних мисија Центра, а то су приближавање науке широј јавности и повећање опште научне писмености.

Истражите више на страници: artandscience.rs

Прва велика једномесечна манифестација одржана је у Културном центру Београда 2016. године. У истом периоду Центар се уклјучује у још један занимљив европски пројекат базиран на споју науке и уметности под називом Quantum Music (http://eu.cpn.rs/realized_projects/quantum-music/), који повезује свет квантне физике са савременом класичном музиком. Од 2017. године, све сродне активности Центра брендиране су заједничким називом art+science. Велика манифестација, art+science 2017 (http://arhiva.artandscience.cpn.rs/), коју је чинило више изложби и бројне паралелне активности, организована је у Београду, Новом Саду, Ритопеку и Крагујевцу са учешћем 25 домаћих и интернационалних уметника. Битан део програма односио се на разноврсне едукативне садржаје посебно развијене за ову прилику, попут радионица за ученике и студенте уметничких академија.

Треће и до сада најамбициозније издање art+science програма одржано је током новембра и децембра 2018. Прве две манифестације искоришћене су за успостављање art+science концепта у Србији, мапирање уметника и институција заинтересованих за овакве видове сарадње и стваралаштва, као и за покретање едукативних активности које би овај концепт даље развијале на локалном нивоу. У 2018, програм је фокусиран и повезан са програмским активностима Центра посвећеним мејкерс култури. На више београдских локација покрeнут је art+science+makers програм (http://www.cpn.rs/artandscience/en/), укључујући и изложбе у Музеју примењене уметности и Институту Сервантес. Централни део програма био је резервисан за дводневну међународну конференцију (http://eu.cpn.rs/artsciencemakers-konferencija/), одржану на Факултету драмских уметности и у Научном клубу Београд. Одржавање конференције било је посебно значајно због дубљег посматрања концепта и могућности спајања уметности и науке, и његовог утицаја и значаја за друштво у целини. Под окриљем мејкерс концепта, анализиране су релације између различитих актера у области уметности и науке, и њиховог активирања у функцији константног дијалога са формалним и неформалним образовањем.

Паралелно са отварањем art+science+makers манифестације, сасвим нова иницијатива је започета у Београду: ”Европска лабораторија вештачке интелигенције” (European ARTificial Intelligence Lab) (http://eu.cpn.rs/active_projects/european-artificial-intelligence-lab/). У питању је трогодишњи пројекат који окупља 13 партнерских организација којима координира Арс Електроника из Линца, а који је подржан од стране највећих научних институција и компанија које раде у области вештачке интелигенције. Будуће активности Центра у домену art+science биће сконцентрисане око вештачке интелигенције као најзначајније технологије нашег доба и истовремено највећег друштвеног изазова пред нама.

Izložba Art & Science - 2016

Centar za promociju nauke, galerija Podroom Kulturni centar Beograd

CAN YOU FEEL MY HEARTBEAT - 2017

Izložba Art & Science – Centar za promociju nauke, Kulturni centar Beograd