Мрежа научних клубова

Децентрализација науке


О МРЕЖИ

Мрежа научних клубова Центра за промоцију науке шири се из 15 градова Србије. Од тога, 12 научних клубова отворено је током 2016. године.
Први клуб је отворен у Лесковцу, 5. априла 2016. године, а затим му се придружују Чачак, Ниш, Ужице, Књажевац, Крагујевац, Смедерево, Крушевац, Кикинда, Нови Пазар, Кањижа и Шабац. Током 2017. године отворен је Научни клуб у Београду, а крајем исте године и у селу Рановац поред Петровца на Млави. У октобру 2018. отворен је Научни клуб у Горњем Милановцу.
Последња два клуба отворена су крајем 2022, односно почетком 2023. године у Зајечару и Новом Саду.

 

Више истражите на: http://naucniklub.rs/

КОНЦЕПТ
Научни клуб је концепт који је развијен у Центру за промоцију науке. Први клуб је радио у Београду, у Кнез Михаиловој улици 5, од 2013. до 2015. године.
Ово су простори првенствено намењени ученицима и студентима, али и научницима, и свима онима који воле науку. Један од главних задатака клуба је да повеже све којима је наука блиска и занимљива, без обзира на године, ниво знања и области интересовања. Чланство у клубу је добровољно, а за ученике, студенте, наставнике и научне раднике је бесплатно.
Институције чланови могу бити научни институти, факултети, формална и неформална удружења која се баве науком и промоцијом науке. Уз договор са координаторима клуба, простор је на располагању свим члановима равноправно укључујући салу за предавања, простор за радионице и курсеве, као и простор за самостални рад и неформална дружења.
ИДЕЈА
Научни клуб је замишљен као место за учење и стицање знања на неформалан начин, кроз радионице, предавања и бројне друге активности. Сваки од научних клубова у 15 градова је истоветан по дизајну и начину рада. Сваки садржи простор за радионице, библиотеку и зону за креативан одмор, а намештај је дизајниран тако да одговара различитим потребама. Београдски научни клуб отворен је у Улици краља Петра 46.
У научним клубовима организује се, пре свега, научнопопуларни програм – радионице, предавања, трибине. Током година, научни клубови у читавој земљи учествовали су у манифестацијама попут Маја месеца математике, Ноћи истраживача, Интелигенције биљака. И не само то, већ је повезивањем ових институција направљена мрежа која спаја научнике, истраживаче, студенте, ученике са локалним самоуправама, представницима индустрије и медија у читавој земљи.

ПОВЕЗАНО