Научни кафе


Наука не мора само да се комуницира кроз форму трибина, предавања, дебатa или конференцијa. Наука се једнако добро, ако не и боље, може комуницирати и у кафићу, парку или бару. У неформалној атмосфери, Научни кафе сваком нуди шансу да учествује у квалитетном научнопопуларном разговору са научницима и истраживачима, који, као и већина нас, пију кафу или чај и уживају у добром разговору.  Овај формат је присутан широм света, али је прилагођен различитим културама и поднебљима, укључује локалну заједницу и њој се обраћа. Циљ је да охрабримо и оснажимо интеракцију, конверзацију, дебату, да покренемо и одржимо дијалог између научника и јавности.

Циљ научних кафеа је да кроз различите теме покрију важне и релевантне проблеме и изазове као што су међусобно повезивање научних дисциплина, веза научних открића и свакодневног живота, лична искуства у научној заједници, однос мејкерс културе и научних дисциплина, веза науке и уметности.

Овај програм ЦПН је започео од 2019. године, а отад смо причали о улози жена у мејкерс култури, дискутовали о вакцинацији, дешифровали вештачку интелигенцију и причали о науци у поп-култури и ТВ серијама попут Игре престола. У току два сата разговора понешто и откријемо, нешто утврдимо, поделимо мишљења са другима и разграничимо их од чињеница. 

Научни кафе је отворен за све, не само за оне који су заинтересовани за научне теме. Овакав кафе позива родитеље, средњошколце, наставнике, васпитаче као и научне раднике, занатлије, уметнике или случајне пролазнике.  И сви су позвани да се укључе у разговор са стручњацима из различитих дисциплина.

Погледајте:
Жене, научнице, мејкерке: https://www.youtube.com/watch?v=p0_Gfk5IYnE

Истине и заблуде о вакцинама: https://www.youtube.com/watch?v=9wzm9GGMyqQ&t=6s

И математика је женског рода: https://www.youtube.com/watch?v=UNqAnlgyx4E