Naučni kafe


Nauka ne mora samo da se komunicira kroz formu tribina, predavanja, debata ili konferencija. Nauka se jednako dobro, ako ne i bolje, može komunicirati i u kafiću, parku ili baru. U neformalnoj atmosferi, Naučni kafe svakom nudi šansu da učestvuje u kvalitetnom naučnopopularnom razgovoru sa naučnicima i istraživačima, koji, kao i većina nas, piju kafu ili čaj i uživaju u dobrom razgovoru.  Ovaj format je prisutan širom sveta, ali je prilagođen različitim kulturama i podnebljima, uključuje lokalnu zajednicu i njoj se obraća. Cilj je da ohrabrimo i osnažimo interakciju, konverzaciju, debatu, da pokrenemo i održimo dijalog između naučnika i javnosti.

Cilj naučnih kafea je da kroz različite teme pokriju važne i relevantne probleme i izazove kao što su međusobno povezivanje naučnih disciplina, veza naučnih otkrića i svakodnevnog života, lična iskustva u naučnoj zajednici, odnos mejkers kulture i naučnih disciplina, veza nauke i umetnosti.

Ovaj program CPN je započeo od 2019. godine, a otad smo pričali o ulozi žena u mejkers kulturi, diskutovali o vakcinaciji, dešifrovali veštačku inteligenciju i pričali o nauci u pop-kulturi i TV serijama poput Igre prestola. U toku dva sata razgovora ponešto i otkrijemo, nešto utvrdimo, podelimo mišljenja sa drugima i razgraničimo ih od činjenica. 

Naučni kafe je otvoren za sve, ne samo za one koji su zainteresovani za naučne teme. Ovakav kafe poziva roditelje, srednjoškolce, nastavnike, vaspitače kao i naučne radnike, zanatlije, umetnike ili slučajne prolaznike.  I svi su pozvani da se uključe u razgovor sa stručnjacima iz različitih disciplina.

Pogledajte:
Žene, naučnice, mejkerke: https://www.youtube.com/watch?v=p0_Gfk5IYnE

Istine i zablude o vakcinama: https://www.youtube.com/watch?v=9wzm9GGMyqQ&t=6s

I matematika je ženskog roda: https://www.youtube.com/watch?v=UNqAnlgyx4E