Пројекат AI Lab на турнеји по Србији

Пројекат AI Lab на турнеји по Србији

Први глобални позив за уметнике у оквиру пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције представљен је на догађајима у Београду, Новом Саду и Суботици

Као национални партнер пројекта ”Европска лабораторија вештачке интелигенције”, финансираног кроз програм Креативна Европа, Центар за промоцију науке је у три града покренуо дијалог о друштвеној позицији вештачке интелигенције и потенцијалном повезивању са савременим уметничким праксама. На овим догађајима су представљени сама идеја, структура и циљеви пројекта, као и први од четири отворена позива за уметнике који желе да се посвете истраживању научних садржаја и њиховој интеграцији у своје стваралаштво. Актуелни позив је посвећен неуронаукама, са истраживачким боравком у Лабораторији за неуронауке Националног универзитета у Буенос Ајресу, Аргентина.

У београдском Културном центру Град 9. фебруара се разговарало о споју уметности и вештачке интелигенције, у оквиру финалног догађаја фестивала ”Београд светлости”. Поред представника Центра, у разговору су учествовали учесници пратећих програма Фестивала, као и уметници чији су радови били изложени.

Центар је у понедељак, 11. фебруара, гостовао на Академији уметности у Новом Саду. Након састанка са руководством Академије, са деканом, проф. Синишом Боканом, и продеканком, проф. др Дубравком Лазић, пројекат AI Lab је представљен студентима Катедре за нове ликовне медије.

Коначно, у уторак, 12. фебруара, Центар је први пут гостовао у Савременој галерији у Суботици. Ова изузетна институција, смештена унутар историјске виле у самом центру граду, окупила је двадесетак локалних уметника, креативаца и истраживача, којима су блиски и инспиративни нови медији и рад на пресеку уметности и науке.

Догађајем у Суботици је практично завршен први круг представљања пројекта ”Европска лабораторија вештачке интелигенције” у Србији. Наставак оваквих активности је планиран за мај и јун ове године, када ће бити отворен други позив за уметнике и када ће бити проглашен победник националне селекције у Србији за 2019.

 Више о самом пројекту и предстојећим позивима истражите на: https://ars.electronica.art/ailab/en/

Остале активности