Пројекат AI Lab покренут у Београду

Пројекат AI Lab покренут у Београду

У Центру за промоцију науке је одржан први радни састанак пројекта European ARTificial Intelligence Lab, на коме је ЦПН једна од 13 партнерских организација

AILab1

Највећи одобрени пројекат програма Креативна Европа са учешћем организације из Србије, започет је почетком новембра 2018. у Београду, првим радним састанком конзорцијума у коме учествује тринаест партнере из разних делове Европе и из Грузије. На предлог руководеће организације, Арс електронике из Линца, састанак је одржан у Београду, као увертира великој манифестацији art+science+makers, проистеклој на основу претходног партнерског повезивања кроз пројекат Европска мрежа дигиталне уметности и науке.

Нови пројекат се унеколико наставља на мрежу која му претходи, уз учешће шест истих партнера. Са друге стране, новом пројекту се придружило седам нових организација, чиме су могућности за сарадњу, заједнички рад и партнерско повезивање подигнуте на знатно виши ниво.

AILab2

Иако је основна нит пројекта European ARTificial Intelligence Lab посвећена све сложенијем и интригантнијем концепту вештачке интелигенције и свему што је чини, циљ пројекта је заправо преиспитивање односа, вредновање могућности и значења AI садржаја, и њихове транспоновање и анализа кроз савремене уметничке праксе.

Центар за промоцију науке ће у наредне три године бити део заједничких пројектних активности, укључујући отворене позиве за уметнике и мултидисциплинарне тимове, организовање резиденцијалних боравака у екстерним научним институцијама (које ће бити накнадно потврђене) и различите промотивне и програмске догађаје. На националном нивоу, Центар ће реализовати три изложбе у наредне три године (за 2019. је планирана поставка art+neuroscience), пратеће едукативне програме и велику међународну конференцију 2021. Посебни програм представља тура We Inspire You, кроз коју ће национални доносиоци одлука, представници ресорних министарстава и партнерских организација, научници, уметници и медији, моћи да се директно упознају са програмом и активностима Арс електронике у Линцу и Галерије Капелица и Куће експеримената у Љубљани.

Пројекат Европска лабораторија вештачке интелигенције траје три године, закључно са октобром 2021.

Остале активности