350 година компаније Мерк

350 година компаније Мерк

У Музеју науке и технике, 28. новембра, под називом „Заувек радознали – Науком за будућност“ одржана је велика научна конференција поводом обележавања 350 година постојања компаније МеркMERCK

У Музеју науке и технике у Београду, 28. новембра, одржана је велика научна конференција на којој су своја искуства разменили врхунски лекари и научници. Скуп су организовали Центар за промоцију науке, Музеј науке и технике и компанија Мерк. Конференција под називом „Заувек радознали – Науком за будућност“ организована је поводом обележавања 350 година постојања компаније Мерк.

Неопходност повезивања науке и друштва и значај науке у свакодневном животу, биле су само неке од тема ове научне конференције. Конференција је окупила 15 истакнутих научника из Србије, као и више од 200 посетилаца из медицинског, академског, јавног и корпоративног сектора. Конференцију је пратила интерактивна изложба, представљање иновација  у науци и институција које помажу развој науке у Србији.

У првом панелу „Научне прекретнице у медицини и погледи ка будућности“ говорили су наши истакнути лекари попут академика Небојше Лалића и професора Горана Милашиновића. На другом панелу „Наука у Србији данас“ говорили су представници Института за хемију, технологију и метарулгију, Института за примену нуклеарне енергије ИНЕП, Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ и Института за нуклеарне науке „Винча“. Учесници оба панела су одговарали на питања које су кључне прекретнице у историји науке, на који начин наука доприноси друштву, који су мотиви за бављење науком и на који начин Србија жели да унапреди промоцију науке.

На крају конференције присутни су имали прилику да чују видео обраћања три млада научника нашег порекла који тренутно раде на престижним научним институцијама широм света.

Остале активности