Међународна конференција art+science:makers

Међународна конференција art+science:makers

Mеђународна конференција art+science:makers одржана је 14. новембра на Факултету драмских уметности у Београду

a+s+m konf 1

Трећу годину заредом Центар за промоцију науке организовао је једномесечни програм посвећен споју науке и уметности. Отварањем изложби, 13. новембра, свечано је започела овогодишња art+science+makers манифестација. Централни догађај богатог програма манифестације, свакако је представљала међународна конференција art+science:makers одржана 14. новембра на Факултету драмских уметности, Унирвезитета уметности у Београду.

Интересовање за конференцију било је велико, уз више од 300 електронских пријава. Скуп је био бесплатан али због ограничених капацитета извршена је строга селекција и конференција је била отворена само за 200 учесника. Са више од 40 интернационалних говорника од САД до Грузије, густ програм конференције био је структуриран тако да су на почетку и крају организоване две пленарне сесије, док су програм између чиниле три паралелне сесије. Посебно, домаћини са ФДУ-а организовали су за ограничен број унапред пријављених, обилазак Лабораторије интерактивних уметности, презентацију докторског рада Мине Цветиновић Павков под називом ”Виртуелни глумац” као и туре по згради факултету под називом – Факултет драмских уметности: 70 година позоришта, филма, радија и телевизије.

a+s+m konf 2 (1)

Посетиоци и предавачи на конференцији чинили су занимљиву мешавину уметника, научника, меjкера и представника угледних организација и институциjа, попут Арс електронике из Линца, универзитета у Бечу, Барселони, Бриселу и Бристолу, и најзначајнијих домаћих актера. Представљени су нови увиди и инспиративни примери интердисциплинарне сарадње науке и уметности. Под капом меjкерс културе током конференције покренута су бројна питања и дискусије. Разматрана је сама природа и разноврсни модели art+science колаборациjа, питање развоjа публике и брисања граница међу дисциплинама, као и интеграција иновативних и креативних пракси у формалне образовне процесе.

Остале активности