Српски језик у свету

Српски језик у свету

По други пут, 27. jуна, у Научном клубу Центра за промоцију науке у Београд одржана је трибина са темом проучавања српског језика и славистике на универзитетима широм света[:]

slavistika

У Научном клубу Београд, 27. јуна, одржана је друга трибина посвећена изучавању српског као страног језика на светским универзитетима. Учесници трибине долазе из Међународног славистичког центра (МСЦ) – проф. др Бошко Сувајџић, заменик управника МСЦ-а, проф. др Александар Милановић, члан управе МСЦ-а и магистар Снежана Кутрички, стручни сарадник.

Центар за промоцију науке у сарадњи са Институтом за славистику Универзитета у Келну и Филолошким факултетом Универзитета у Београду покренуо је нови циклус трибина како би указао на статус српског језика у ширим оквирима и у глобалном окружењу.

У тренутку када славистика у свету губи на популарности у односу на неке друге лингвистичке групе, и када се, како су показала последња статистичка истраживања, број катедара на европским универзитетима на којима се српски проучава као страни језик у последњих петнаест година готово преполовио, популаризација изучавања нашег језика и културе и код стручне публике али и шире јавности важан је аспект не само научне него и културне промоције.

Међународни славистички центар на Филолошком факултету у Београду је најстарија институција ове врсте у словенском свету, основана 1971. Године. МСЦ непрекидно ради од свог оснивања до данас. Циљ МСЦ-а је да подстиче и помаже проучавање наше књижевне културне баштине, као и учење и усавршавање српског језика у иностранству. У  остваривању тог циља Центар посебну пажњу посвећује институцијама у свету које се баве језиком, књижевношћу и културом српског народа, те низом својих активности повезује славистичке катедре страних универзитета са делатношћу слависта у нашој земљи.

Остале активности