Прва Bio Awaking „Уради сам“ онлајн радионица

Прва Bio Awaking „Уради сам“ онлајн радионица

Прва онлајн „Уради сам“ био-арт радионица у оквиру међународног пројекта Bio Awaking, одржана током викенда 1. и 2. јуна, увела је учеснике у замршени и иновативни свет био уметности. Радионицу су водили Ђино Шутић и Филип Гргуревић из Универзалног истраживачког института (УР институт).

Током радионице, учесници су истраживали коришћење живих ћелија као уметничког медија и научили како да спроводе уметничка и научна биолошка истраживања код куће. Бавили су се могућностима и ограничењима ове фасцинантне области и добили практичне смернице за почетак свог био-уметничког пута.

Програм је почео у суботу, 1. јуна 2024, сесијама које су се фокусирале на био-уметност, биохаковање и сродне праксе. Учесници су распаковали „уради сам“ био-арт експерименталне комплете, учествовали у „уради сам“ екстракцији ДНК и разговарали о коришћењу ДНК као медијума.

У недељу, 2. јуна 2024, радионица је покрила улогу биотехнологије у одрживости и представила основне биотехнолошке праксе, као што су ферментација и коришћење микроорганизама за лечење. Дан је закључен развојем идеја о продукцији био-арт пројекта.

Радионица је суфинансирана кроз пројекат Bio Awaking програма Креативна Европа Европске комисије и била је отворена за све мотивисане одрасле особе из Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Србије.

Остале активности