Завршен Мај месец математике „Биотехнологија: алгоритми природе“

Завршен Мај месец математике „Биотехнологија: алгоритми природе“

Завршен је тринаести по реду Мај месец математике (М3) у организацији Центра за промоцију науке и Математичког института САНУ, под називом „Биотехнологија: Алгоритми природе“.

Овогодишња манифестација реализована је уз подршку Културне станице Свилара и Научног клуба Нови Сад, а у организацији догађаја прикључили су се и партнери: Институтут за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Хемијски факултет и Институт за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду, Институт БиоСенс, Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију Србије, као и Технолошки факултет и Научни институт за прехрамбене технологије Универзитета у Новом Саду.

Централна изложба у  Галерији Културне станице Свилара, понудила је јединствену перспективу на спој биологије и технологије, кроз интерактивне поставке инспирисане природним алгоритмима. Број посетилаца изложбе премашио је две хиљаде, а изложбу су посетили ученици из готово свих основних школа у Новом Саду. Међу средњошколцима најбројнији су били гимназијалци, ученици хемијске школе „Павле Савић“ са смера за форензику, као и корисници средњошколског дома „Николајевска“.

У Научном клубу Нови Сад, одржана је серија радионица за различите узрасте, као и три предавања из области биотехнологије, фармакологије и вештачке интелигенције, а мај месец у Научном клубу Београд такође је протекао у знаку манифестације М3.

Посебан програм под називом „М3 више од игре“ намењен свим узрастима, одвијао се викендима на платоу Културне станице Свилара, нудећи забаван и интерактиван начин да се математика открије кроз друштвене игре. Током програма, посетиоци су имали прилику да сазнају како је математика постала део нашег свакодневног живота и како се друштвене игре могу користити за подстицање математичког размишљања.

Фото: Марко Рисовић, Владимир Величковић

Остале активности