Završen Maj mesec matematike „Biotehnologija: algoritmi prirode“

Završen Maj mesec matematike „Biotehnologija: algoritmi prirode“

Završen je trinaesti po redu Maj mesec matematike (M3) u organizaciji Centra za promociju nauke i Matematičkog instituta SANU, pod nazivom „Biotehnologija: Algoritmi prirode“.

Ovogodišnja manifestacija realizovana je uz podršku Kulturne stanice Svilara i Naučnog kluba Novi Sad, a u organizaciji događaja priključili su se i partneri: Institutut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Hemijski fakultet i Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, Institut BioSens, Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije, kao i Tehnološki fakultet i Naučni institut za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu.

Centralna izložba u  Galeriji Kulturne stanice Svilara, ponudila je jedinstvenu perspektivu na spoj biologije i tehnologije, kroz interaktivne postavke inspirisane prirodnim algoritmima. Broj posetilaca izložbe premašio je dve hiljade, a izložbu su posetili učenici iz gotovo svih osnovnih škola u Novom Sadu. Među srednjoškolcima najbrojniji su bili gimnazijalci, učenici hemijske škole „Pavle Savić“ sa smera za forenziku, kao i korisnici srednjoškolskog doma „Nikolajevska“.

U Naučnom klubu Novi Sad, održana je serija radionica za različite uzraste, kao i tri predavanja iz oblasti biotehnologije, farmakologije i veštačke inteligencije, a maj mesec u Naučnom klubu Beograd takođe je protekao u znaku manifestacije M3.

Poseban program pod nazivom „M3 više od igre“ namenjen svim uzrastima, odvijao se vikendima na platou Kulturne stanice Svilara, nudeći zabavan i interaktivan način da se matematika otkrije kroz društvene igre. Tokom programa, posetioci su imali priliku da saznaju kako je matematika postala deo našeg svakodnevnog života i kako se društvene igre mogu koristiti za podsticanje matematičkog razmišljanja.

Foto: Marko Risović, Vladimir Veličković

Ostale aktivnosti