Други радни састанак међународног пројекта LEVERS

Други радни састанак међународног пројекта LEVERS

Центар за промоцију науке учествовао је на другом радном састанку пројекта LEVERS, који је одржан у Бриселу, Белгија, од 20. до 21. маја  2024.

Трогодишњи пројекат LEVERS, започет у марту 2023. и финансиран кроз ЕУ програм Хоризонт Европа, фокусиран је на процес целоживотног образовања и учења у контексту климатске правде. Пројекат предводи Тринити колеџ из Даблина уз учешће укупно 11 партнера, који ће на локалном нивоу успоставити својеврсне групе за учење и истраживање на тему климатских промена.

Централну тачку пројекта у свакој од земаља учесница представљају локалне акционе групе које ће се бавити разноликим темама попут биодиверзитета, земљишта, воде, обновљивих извора енергије, хране, климатски неутралних школа, предузетништва и, у случају Београда, урбаних опрашивача.

Пројекат, који ће трајати до марта 2026, отпочео је иницијалним окупљањем конзорцијума у Даблину, које је било посвећено повезивању партнера и дискусији о очекивањима и заједничкој визији главних пројектних питања, као и планирању предстојећих корака ка реализацији амбициозних циљева.

На другом радном састанку, одржаном у Бриселу, дискутовано је о досадашњим резултатима сваког од партнера у успостављању локалних акционих заједница, као и плановима за реализацију даљих циљева пројекта. Посебна важност била је придата дискусији о начинима како да акционе заједнице постану организационо и финансијски самосталне и након завршетка LEVERS пројекта.

Састанак је употпунила и посета локалном јавном колективу Parckfarm, где чланови локалне заједнице удружено креирају садржаје у оквиру јавног парка. У оквиру овог ушушканог зеленог џепа у Бриселу постоји стакленик са придруженом баштом, где деца из околине уче о баштованству, велика пекарска пећ у којој женe из локалне мароканске заједнице сваке недеље правe храну од чије се продаје финансира део активности у парку.

 У наредном периоду чланови конзорцијума радиће на даљем развоју локалних акционих заједница, и међусобном умрежавању.

Остале активности