Акција садње у Гимназији „Патријарх Павле“

Акција садње у Гимназији „Патријарх Павле“

Дана 15. маја, у београдској Гимназији „Патријарх Павле“ одржана је акција садње у оквиру пројекта LEVERS, који се фокусира на тему урбаних опрашивача. Пројекат LEVERS има за циљ да подигне свест о важности опрашивача у урбаним срединама и да допринесе њиховом очувању кроз различите активности и едукативне програме.

Током ове акције, ученици гимназије су садили медоносно биље попут лаванде, рузмарина и жалфије, чиме су допринели стварању повољнијег окружења за опрашиваче у свом школском дворишту. Ове биљке су одабране због својих медоносних својстава која привлаче пчеле и друге опрашиваче, играјући кључну улогу у њиховом опстанку у урбаним срединама.

Кључан део акције било је едукативно предавање које је одржала др Јована Била Дубаић, доценткиња на Биолошком факултету и једна од чланица локалне акционе заједнице пројекта LEVERS. Др Била Дубаић је ученицима говорила о разноврсности урбаних опрашивача у Србији и Београду, објашњавајући њихову виталну улогу у нашим екосистемима и пољопривреди. Посебан нагласак стављен је на значај опрашивача за одржавање здравих градова, јер они доприносе очувању биолошке разноврсности и побољшању квалитета ваздуха и земљишта.

Предавање је обухватило и дискусију о различитим врстама опрашивача присутних у Србији, њиховим стаништима, као и о изазовима са којима се суочавају због урбанизације и употребе пестицида. Ученици су имали прилику да постављају питања и продубе своје знање о овој важној теми, што је додатно подстакло њихову заинтересованост за очување природе.

У акцији садње учествовало је неколико одељења гимназије, заједно са својим професорима и директором школе. Ова иницијатива била је сјајна прилика за ученике да се ангажују у практичним активностима које доприносе очувању животне средине, али и да се едукују о значају одрживог развоја и еколошке одговорности. 

Директор гимназије изразио је задовољство због успеха акције и истакао важност оваквих пројеката у образовању младих. Он је нагласио да ће школа наставити да подржава сличне иницијативе које доприносе унапређењу квалитета живота у урбаним срединама и очувању природне средине.

Акција садње у Гимназији „Патријарх Павле“ представља пример како се кроз заједнички рад и едукацију могу постићи конкретни резултати у заштити и очувању природе. Пројекат LEVERS и сличне иницијативе играју кључну улогу у подизању свести о важности опрашивача и потреби за њиховом заштитом, што је од суштинског значаја за будућност наших градова и животне средине у целини.

Остале активности