Научни камп: Средњошколци у свету података

Научни камп: Средњошколци у свету података

Током протекла два месеца, средњошколци из различитих делова Србије учествовали су у научном кампу „Наука о подацима“, који је Центар за промоцију науке реализовао у сарадњи са Фондацијом „Дивац“ и НЦР фондацијом, а завршне активности спроведене су од 24. до 26. маја у Београду.

Центар за промоцију науке је, заједно са Фондацијом „Ана и Владе Дивац“ и НЦР-ом, покренуо пројекат Образовање за дигиталну економију, са циљем да пружи подршку средњим школама и СТЕМ образовању у нашој земљи. Поред других активности, ЦПН је у оквиру овог пројекта организовао Научни камп „Наука о подацима“ за средњошколце из свих крајева Србије, уз помоћ организације Women in data science.

Током априла и маја, учесници кампа су уз подршку ментора радили на различитим пројектима, који су им додељени на основу њихових интересовања. Након тих дешавања уследило је окупљање свих чланова од 24. до 26. маја у Београду. У петак, 24. маја, у просторијама Научног клуба Београд и Мејкерс спејса, полазници кампа имали су прилику да послушају предавања о вештачкој интелигенцији, родној равноправности, етичким аспектима, обради природних језика, комплексним мрежама, кључним људима у друштвеним мрежама, као и о компјутерској визији. Наредног дана, у суботу, 25. маја, на ред је дошла посета Центру за роботику и вештачку интелигенцију у образовању при Учитељском факултету Универзитета у Београду, а затим и Иновационом центру Електротехничког факултета Универзитета у Београду, где су добили увид у најновија истраживања која запослени у овим институцијама реализују. Последњи дан кампа (недеља, 26. мај) био је посвећен презентацијама завршних радова, где се могло чути: како можемо да анализирамо повезаност ликова у серијама, како да велике податке користимо за решавање проблема на мобилним телефонима, али и да чујемо како компјутер може да добије податке из књига које човек не може да увиди само на основу читања.

Читав програм организован у склопу кампа, као и нова знања о применама најновијих научних дисциплина, подстакли су ђаке на критичко размишљање и омогућили им да лакше разумеју дигитални свет у који су увелико упловили. Тај свет из дана у дан постаје све комплекснији, а најновија достигнућа на овом пољу значајно побољшавају квалитет нашег свакодневног живота, па је зато важно упознати се са дометима и ограничењима која произилазе из науке о подацима.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности