Завршен Сајам технике и техничких достигнућа

Завршен Сајам технике и техничких достигнућа

На Београдском сајму, под слоганом „Инспиришемо развој“, протекле недеље одржан је 66. Међународни сајам технике и техничких достигнућа, најстарија и најпознатија регионална техничко-технолошка сајамска манифестација.

И ове године, посебан део на Сајму била је изложбена поставка Републике Србије „Играј за човечанство! Наука за свe“, коју су под слоганом „Закорачи у одрживу будућност“ организовали Влада Републике Србије, Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство информисања и телекомуникација, Министарство просвете, Министарство спорта и Министарство туризма и омладине.

Овогодишњи Сајам технике и техничких достигнућа забележио је, према прелиминарним подацима, 30 одсто већу посећеност, земља партнер сајма била је Народна Република Кина са својих 30 компанија излагача и осим што посећеност показује да људи виде снагу науке у свакодневном животу, шаље се јасна порука да „наука не познаје границе“, рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић на церемонији затварања Сајма.

Само поставку Републике Србије чинило је 114 појединачних поставки, 63 излагача, преко 30 компанија из НР Кине и то на два нивоа на 6000 квадратних метара.

Центар за промоцију науке представио је изложбу „Спектри“, посвећену светлости, како видљивој тако и невидљивој, која нас свакодневно окружује.

В.д. директора Центра за промоцију науке Данијела Вучићевић одржала је у „Мингларијуму“ (простор урађен по узору на централну зграду будућег БИО4 кампуса) предавање о томе како се гради иновациони екосистем у Србији, уз посебан осврт на национални пројекат „Србија, земља науке, земља иновација“.

С обзиром на дугогодишњу сарадњу и партнерство, трећег дана Сајма потписан је Меморандум о разумевању између Жонгуанчун глобалне тинк-тенк алијансе, која делује у оквиру Пекиншке академије, и Центра за промоцију науке.

У оквиру свечане церемоније доделе награда и признања на 66. Међународном сајму технике и техничких достигнућа, експонати научноистраживачких организација приказани на поставци Републике Србије у оквиру овог Сајма препознати су као веома значајни одлуком стручног жирија да им додели бројне награде и признања.

Велика награда „Корак у будућност“ за најуспешнији експонат додељена је Институту за испитивање материјала у Београду и Истраживачко-развојном институту Лола, док је Посебно признање Сајма технике за експонате који доприносе развоју технике припало Технолошко-металуршком факултету у Београду, Научно-технолошком парку Ниш, Институту за медицинска истраживања у Београду, Медицинском факултету у Београду, Институту за нуклеарну науку ,,Винча” и Научно-технолошком парку Чачак.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности